Lexikon
Rajnai kanna
Fából készült, borossajtár. Általában csűröléskor használták.
Rajnai palack
Hosszú nyakú, 0,7 vagy 0,75 literes borospalack. Minőségi fehérborokat töltenek bele.
Rámpás bor
Kiforrott, de még le nem tisztult bor. Lásd. majomtej.
Rázópróba
A bor állóképességének egyik vizsgálata. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák, hogy a szállítóképességét megvizsgálják.
Reduktív bor
Az oxidatív folyamatok kizárásával végzett borkezelés, amelynek célja a szőlőből származó erjedéskor keletkezett illat- , zamatanyagok megőrzése. Élettartama rövidebb, mint az oxidatív boroké.
Rezes törés
A borban rézsók csapódnak ki.
Rhacodium cellare
Lásd. Cladosporium cellare.
Rókaíz
Néhány amerikai, és direkt termő hibrid fajta borának a róka szagára emlékeztető kellemetlen íze.
Rókaszínű
Pirkadt, hagymaszínű.
Rothadás
Lásd. botrytis.
Ki-kicsoda
Bakonyi Antal
A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.
Garamvári Vencel
Borászmérnök. 1966-78 között a Törley Pezsgőgyárban dolgozott gyáregység vezetőként. 1978-tól a Hungarovin Rt-nél termelési igazgató, 1987-1990-ig kereskedelmi igazgató. A családi vállakozást 1990-ben, Vinárium néven indította. Először csak minőségi





