Lexikon
O.B.I.
Országos Borminősítő Intézet.
O.I.V.
Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1924- ben alakult, Magyarország is alapító tagja.
Óbor
Egy évnél idősebb bor.
Oltás
Szőlőtermesztési technológia, melynek során az egyik szőlő növényt a másikra oltják. Oltani általában a filoxérának ellenálló alanyfajtára szokás.
Opálos bor
Áteső fényben opalizáló, kissé zavaros bor.
Ordas bor
Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.
Ordináré bor
Közönséges, egyszerű vagy silány minőségű bor. A silányabb tokaji borokat is nevezik így.
OWC
Borárverések, aukciók katalógusaiban gyakran előforduló betűszó, amely eredetileg az angol original wooden case rövidítés és a fa karton csomagolásra utal.
Oxidált bor
Oxidációs folyamatokon átesett, túlzottan is oxidálódott bor.
Oxidatív bor
Levegő jelenlétében érlelt bor, pl. az aszú. E bortípusban kevesebb eredeti gyümölcsösséget találunk, mint a reduktív borokban.





