Lexikon
Fagyasztott bor
Fagyasztással töményített bor. A bor víztartalmának egy része fagyasztáskor jéggé alakul, amelynek eltávolítása után a visszamaradó bor töményebb, alkoholban gazdagabb lesz.
Fagyott íz
A megfagyott, majd felengedett szőlőből készült bor kellemetlen íze.
Fajélesztő
Színtenyésztett borélesztő.
Fajtaíz
A bort adó szőlőfajtára jellemző, többnyire növényi, ritkán ásványi jellegű íz.
Fáradtbor
Szénsavtartalmát vesztett, rendszerint lágy, jellegtelen bor.
Farkasalmaíz
A farkasalma illatára emlékeztető kellemes boríz. Többek között a Merlot, és a Cabernet fajtáknak is a farkasalmára hasonlító íze van.
Faszesz
Metil-alkohol, a pektinanyagok enzimes bontásakor keletkezik.
Fátyolos
Nem tükrös, nem tiszta bor.
Fehértörés
Az oxidálódott vas és a foszforsav vegyületének csapadéka által okozott borzavarodás.
Fejabroncs
A hordó két végén található, erős, széles abroncs.
Ki-kicsoda
Árvay János
A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,
Babits László, Ifj.
Az értékesítési munkák mellett egyre magasabb szinten részt vesz a borkészítés folyamatában is.





