Lexikon
Ebbulioszkóp
Oldatok forráspont-emelkedését meghatározó készülék.
Ecetbaktériumok
A bor ecetesedését okozó pálcika alakú baktériumok.
Ecetsav
Egészséges borokban az ecetsavtartalom legfeljebb O,5-0,8 g/l. Az ecetesedés a bor legsúlyosabb betegsége.
Édes tartalék
Erjedésmentesen megőrzött must.
Egéríz
Borbetegség. A bornak az egérvizelet szagára emlékeztető íze van.
Egres
Éretlen szőlőfürt, szőlőszem (átvitt értelemben).
Élénk bor
Könnyű, közepes szénsavat is tartalmazó bor.
Éles bor
Nagy savtartalmú, esetleg szénsavat is tartalmazó bor.
Élesztő
A must és a bor legfontosabb mikroorganizmusa. A borélesztő, Saccharomyces cerevisiae erjeszti a mustot borrá.
Elrúgás
Azt a jelenséget nevezzük így, amikor a szőlő a változékony idő hatására, kora nyáron a potenciális termés jelentős része nem kötődik a virágzás alatt.





