Lexikon
Cankó
Másodtermésből származó, többnyire silány minőségű bor.
Causses
A Franciaország délnyugati részén fekvő meszes fensíkokra használt helyi kifejezés.
Cefre
Zúzott, esetleg erjedő vagy erjesztésre előkészített gyümölcs (szőlő).
Chai
Francia kifejezés a különösképpen Bordeauxban található hordós bor tárolására használt épületek jelölésére.
Champagne-fleute (francia, ejtsd: sanpany-flőte)
Karcsú, hosszú szárú pezsgőspohár.
Chaptalozás (chaptalizálás)
Cukor hozzáadása musthoz (víz nélkül!), a bor szesztartalmának növelése végett, Chaptal francia vegyész - Napóleon miniszterének - eljárása szerint.
Chateau
Francia kifejezés a többnyire kastélyok körül megtalálható szőlőültetvényekre, birtokokra. Ezek a birtokok nem tartoznak mindíg egybefüggő területek. A bor feldolgozása többnyire helyben történik.
Citromsav
A bor egyik természetes szervessav alkotóeleme.
Cladosporium cellare (régebben Rhacodium cellare)
Nemes pincepenész. Megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú pincében szaporodik el, ezzel jelzi a jó pincét.
Clairet
Könnyű, világospiros bordeaux-i bor.
Ki-kicsoda
Birkás Zoltán
1999-től a családi vállalkozást erősíti. Jelenleg szőlészként, borászként tevékenykedik, valamint kereskedelmi és marketing feladatokat is ellát. 2003-tól az Izsáki borverseny és Izsáki borutca szervezője, valamint 2004 óta az Izsáki Borbarátklub rendezvényeinek





