Lexikon
Rázópróba
A bor állóképességének egyik vizsgálata. A palackozott bort több napon át rázógépen rázzák, hogy a szállítóképességét megvizsgálják.
Reduktív bor
Az oxidatív folyamatok kizárásával végzett borkezelés, amelynek célja a szőlőből származó erjedéskor keletkezett illat- , zamatanyagok megőrzése. Élettartama rövidebb, mint az oxidatív boroké.
Rezes törés
A borban rézsók csapódnak ki.
Rhacodium cellare
Lásd. Cladosporium cellare.
Rókaíz
Néhány amerikai, és direkt termő hibrid fajta borának a róka szagára emlékeztető kellemetlen íze.
Rókaszínű
Pirkadt, hagymaszínű.
Rothadás
Lásd. botrytis.
Rozébor
Kékszőlőfajták gyors feldolgozásával vagy rövid ideig tartó vörös, fekete, vagy bíborszínű héjon történő erjesztéssel nyert, világospiros, rózsaszines árnyalatú bor.
Rövid bor
Olyan bor, melynek ízét már röviddel a lenyelés után nem lehet érezni.
Saccharomyces cerevisiae
Lásd. élesztő.
Ki-kicsoda
Berger Zsolt
A hagyományos kézműves borkészítésük alapja a hozamkorlátozással termesztett szőlő. A minőség titka számukra a csupán néhány fürtben koncentrálódó napenergiában, ásványianyag tartalomban rejlik, ami tőkénként kevesebb, mint 1 kg gyümölcsöt jelent. A
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,