Lexikon
Kocsányíz
A zöld kocsányoktól eredeztethető borhiba.
Koncentráció
Borkészítési eljárás, melynek során az erjesztést megelőzően az összes víz távozik a mustból. Harmónikus borok készítésénél a mustot először be szokták állítani.
Kontrakció
Térfogatcsökkenés például az erjedés során, vagy a folyadékok elegyítésekor. (A bor erjedésénél a kontrakció körülbelül: 0,5 százalék).
Korcsolya (hordókorcsolya)
A szállítóhordók fel- és lerakására használt két végén vasalt fagerenda.
Kóser bor
A zsidó vallás előírásai szerint elkészített bor.
Kotyogó
Az erjesztőedény nyílására helyezett, vízzel töltött eszköz, amelyen át távozik a szén-dioxid, de az eszköz garantálja a levegő kizárását az erjesztőedényből.
Kovaföld
Szűrőanyag. A kovaalgák porózus, üreges váza.
Könnyű bor
Közepes mennyiségű szeszt tartalmazó, általában száraz bor.
Körfejtés
A keverés céljából a tartályból kiszivattyúzott bort ugyanabba a tartályba "fejtik" vissza.
Kötőfa
A boroshordók megtámasztására használt faék.
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben





