Lexikon
Iskolázó borkezelések
Nem egyszerű pinceműveletek. A bort tisztábbá, állóképesebbé teszik. Ilyen borkezelés pl. a derítés, a szűrés, a hőkezelés stb.
Itóka
Egyfajta szeszes ital. Az 1950-es években készített, mesterséges borutánzatot itókának nevezték.
Ízek
A borok ízleléssel vizsgált tulajdonságai. A bor íze és annak változásai főkép a bor korával, érésével és hanyatlásával függenek össze. A fehérborok ízkomponensei fehér húsú gyümölcsök (pl. körte, őszibarack, banán), a vörösborok a piros bogyós gyümölcsök (pl. cseresznye, málna) ízeit idézik.
Jánosáldás
A búcsúzás előtti utolsó pohár bor.
Javító borkezelések
A bor összetételét megváltoztató, minőségjavító pinceműveletek, pl. a savtartalom szabályozása, a szín javítása.
Jégbor
Német és oszrák termőterületeken a tőkén megfagyott fürtökből készített borkülönlegesség.
Jégdugó
A pezsgőspalack nyakába lerázott seprőt magában foglaló, jéggé fagyasztott pezsgő. A degorzsálás művelete a jégdugó kilövetése, a pezsgő tisztításának hagyományos művelete.
Jegescukor
Kristálycukor.
Jerez
Sherry. A spanyolországi Jerez településre utal.
Kabinet
Kiváló, elsőrangú.
Ki-kicsoda
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Monyók József
A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint





