Lexikon
Melegkezelés
Borkezelési eljárás. Magasabb hőmérsékleten a borban található hőre érzékeny fehérjék, és más anyagok kicsapódnak, a mikroorganizmusok elpusztulnak. Pasztőrözéskor a bort 70-80 C- ra, érlelési céllal végzett melegkezelés alkalmával 40 C- ra melegítik a bort.
Melegpróba
Borvizsgálati módszer, egyfajta állóképességi vizsgálat. Felbontatlan palack bort 10 napig 30- 35 fok hőmérsékleten tartják, és a 10 nap lejárta után vizsgálják a bor minőségét.
Méricske
Fából készült, kisebb merítőedény. Lásd: fickó, fucsi.
Meszely
Űrmérték. Egy magyar meszely kb.: 0,42 liter, egy bécsi meszely kb.: 0,34 liter, egy pozsonyi meszely kb.: 0,42 liter.
Metaborkősav
Borkő- stabilizáló anyaga.
Metanol
Metil- alkohol, faszesz.
Mikrovinifikáció
Kis szőlő-, must- és bortételek készítése és kezelése, általában kísérleti céllal.
Minőségi bor
Borkategória, melynek paramétereit hatóság írja elő. Csak olyan bort lehet minőségi borként forgalomba hozni, amely ezeknek a minőségi előírásoknak megfelel. A kategóriába sorolást az OBI (Országos Borminősítő Intézet) végzi.
Misztella
Sűrítménnyel és párlattal feljavított must, amelyet borok édesítésére használnak.
Murci
Erjedő, zavaros újbor.
Ki-kicsoda
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,