Lexikon
Alliés-féle fogó
						                       
                        
                           
                        
                                    A szőlőoltásnál alkalmazott eszköz, mely arra szolgál, hogy vele az oltás helyét két parafadugasz közé szorítják.                                  
                                                      Állóképes
						                       
                        
                           
                        
                                    Stabil. A bor tulajdonságai tartósak.                                   
                                                      Állópróba
						                       
                        
                           
                        
                                    A bor állóképességét vizsgálják. Rendszerint hideg, meleg, levegő és rázópróbából áll.ászkolás
Bor érlelése fahordóban, nagyjából állandó, rendszerint 10-14°C hőmérsékleten.
                                  
                                                         
                                              		
								Almabor                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    Az almabor különbözőfajta, sok édes levet tartalmazó almából készül. Az érett almát leszedik, az éretlent, rothadót, férgeset kiválogatják s pár heti után érlelést követően, megreszelik vagy megzúzzák és kisajtolják. 100 kg alma 30-55. liter almamustot ad, melyet magára hagyva vagy több-kevesebb cukrot téve hozzá, kierjesztenek. Az erjedésnek csak kotyogóval ellátott hordóban szabad történnie, mert az almamust, ha levegő fér hozzá, könnyen megecetesedik. Az almamustot cukros vízzel szokták szaporítani, mi egyrészt a túlságos savanyuságot mérsékli,  [...]                                 
                                                      Almacenista
						                       
                        
                           
                        
                                    Spanyolországban a legjobb sherryket , kis mennyiségben nagypénzű magánemberek, kistermelők érlelik, inkább hobbiként. Ezeket a kistermelők által készített borokat nevezik a helyiek almacenista sherrynek.                                  
                                                         
                                              		
								Almasav                            
						                       
                        
                           
                                            	
                                                             
                           
                            
                        
    				                           
                     
                        
                  
                                    A bor második legfontosabb sava az almasav. A szájban éles, húzós érzetet kelt.Mennyisége borban 0-8 g/l, ahol a 8 g/l kiugróan magas érték. Az almasav baktériumok hatására tejsavvá alakul, borbetegséghez vezet. Az éretlen szőlő több, az érett szőlő kevesebb almasavat tartalmaz. Mesterségesen is előállítható. A tudományos neve oxi-borostyánkősav. Színtelen, a levegőn szétfolyó kristályokból áll, amelyek vízben könnyen oldhatók. A gyümölcsből kapott almasav a poláros fény síkját balra fordítja, a mesterségesen előállított pedig jobbra. Az alkali  [...]                                 
                                                      Almasavas erjedés (almasavas bomlás)
						                       
                        
                           
                        
                                    Malolaktikus erjedés. A vörös- és sok fehérborban önmagától végbemenő, az alkoholos erjesztést követő folyamat, melynek során tejsavbaktériumok és a meleg hatására a nyers almasav szén-dioxid keletkezése közben lágyabb tejsavvá alakul át. A vörösboroknál előnyös lehet, de a lágy borokban káros folyamat. A malolaktikus fermentáció beindulásához megfelelő hőmérséklet, kb. 20°C, alacsony kén szint, valamint megfelelő számú baktérium szükséges.                                  
                                                      Almasavbontás
						                       
                        
                           
                        
                                    Lásd → Almasavas erjedés.                                  
                                                      Altli
						                       
                        
                           
                        
                                    Az elvénült bor íze.                                  
                                                      Alvó rügy
						                       
                        
                           
                        
                                    Lásd → Alvó szem.                                  
                                                      Ki-kicsoda
   
                        Blum János               
                        1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,                      
                        
                 
                        
                                        
                        Balaton borrégió»
                        Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Duna borrégió»
                        Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Magyarország borrégió»
                        Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Pannon borrégió»
                        Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Pannon borrégió»
                        Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Tokaj borrégió»
                        Tokaji borvidék,                     
                    
                                
            
            









