Kicsiben megint nagyok

2011-08-12 | Népszabadság Online | Szerző: Kornya István | Fotó: Darin Sándor

„Ez egy koszos kis üzlet / És én most ide bemegyek / És az utolsó pénzemen / Veszek egy napszemüveget / Nem tudom, hogy ez mennyit ér / Fogalmam sincsen / De hogyha semmid sincsen / Egy napszemüveg lesz minden” – üvölti Menyhárt Jenő az Európa Kiadó pörgősen vidámra kerekedett nagyharsányi koncertjén.

Az augusztus 2. és 7. között megrendezett negyedik Ördögkatlan Fesztivált belengi efféle szolidan anarchisztikus/ dekadens hangulat, de találó az idei arculati elemmé tett napraforgó „mosolya” is.

Kicsiben megint nagyok

Az Ördögkatlan Fesztivál szervező csapata a megnyitón

"Több mint harmincezer látogatója volt az idei fesztiválnak."

Négy év után is érezhető és élvezhető egyfajta kivonulásjelleg, hiszen a katlanosok dacolni akarnak az üzleti szemléletű, uniformizáló fesztiválbiznisz csapdáival. Az a közel 30 ezer ember – köztük sok kisgyerekes család – azért jön a villányi borvidék két szegény falujába, Nagy- és Kisharsányba, valamint a borturizmusból jobban élő Palkonyára, mert elhiszik a színházi világból ismert szervezőpárosnak, Bérczes Lászlónak és Kiss Mónikának, hogy megmaradhat valami – most épp egy fesztivál – olyannak, amilyennek azt megálmodták.



„Jövőre legyen kisebb” – idézem fel Bérczesnek azt, amit talán két évvel ezelőtt mondott egy riportban az Ördögkatlan terveiről, és hallom az újságíró csalódott hangját, mert pont az ellenkezőjét várta.

– Sajnos ilyen teljesítménykényszeres a világ. Mindig minden legyen egyre nagyobb, több, mert csak akkor jó –feleli Bérczes. Az emberek persze szeretnek sokan együtt lenni, és az ördögkatlanosok is azt szeretnék, ha minél többeknek adhatnák át az egymásra figyelés, a valódi, kapcsolatépítő, tartós együttlét lehetőségét, örömét. Miközben elszántan dédelgetik a „kicsiség” álmát, a fesztiválnak bevételt kell termelnie, ahhoz pedig minél több jegyet kell eladni... Most egy csapda felé tartanak, ismeri be Bérczes, de csak így remélhetik, hogy minél kisebb lesz a rés az összetarhált 20,5 milliós támogatás és a 41 milliós költségvetés között. A szervezőpáros ugyanis saját egzisztenciáját tette kockára, hogy az idén is a tavalyihoz hasonló színvonalú (értsd: költségvetésű) fesztivált nyújtsanak.

– Ez persze a saját hülyeségünk –mondja Bérczes, és szerényen mosolyognak a párjával, hiszen talán hibavaló is bizonygatniuk fűnek-fának, hogy nekik ez elvi-érzelmi kérdés. Hogy nem a kockázatvállaláson van a hangsúly. Egyszerűen égne a pofájuk, ha tavalyi után itt valakiknek csalódást okoznának.

– Nem hibáztatunk senkit, hogy nem adott pénzt. Miért vállalna anyagi terheket bárki a mi álmainkért? – kérdezi Kiss Mónika. Ez persze amolyan önnyugtató magyarázatként hangzik. Miért volna ugyanis elképzelhetetlen, hogy az anyagi ellehetetlenülés helyett a fennmaradásában bízhasson egy magas színvonalú, közvetett és közvetlen turisztikai hatású esemény? A kiút az lehet, ha az új előadó-művészeti törvény nyújtotta lehetőség szerint az Ördögkatlan megkapja a szabadtéri színházi státust. A kritériumoknak megfelelnek, hiszen 300 programból az idén is 24 színházi előadást adtak összesen 60 alkalommal, és voltak itt született produkciók is.

Ki gondolná, hogy több százan képesek már reggel héttől azért sorban állni, hogy hozzájussanak a korlátozott számú színházjegyekhez. Szívet melengető, hogy akadnak „tömegek”, akik esti programnak például A szarvassá változott fi ú című beregszászi előadást választják, pedig talán nem is tudják, hogy az előadás végén a fiút játszó Trill Zsolt valóban átlép a titkok kapuján a csillagok közé...

– Néztünk okosan,mert fogalmunk sem volt arról, hogy mi is egy fesztivál – mondja nevetve Imre Józsefné Brigi,aki pénztáros és diszpécser, jegyárus és konfliktuskezelő, helyi fesztiválmindenes. A természetgyógyász vállalkozó is tagja volt az előző nagyharsányi képviselő-testületnek, amikor Bérczesék négy évvel ezelőtt a Művészetek Völgyében lévő Pula után új helyszínt kerestek a Bárka Színház nyári kikötőjének. Végre egy jó kis ingyenreklám – ezt gondolták elsőre egy olyan falu döntéshozói, ahol a Villány-Harkány felé átutazóknak eddig nem akadt oka megállni. S hogy mit jelent öt katlanos nap egy 1760 fős, bőven az ötven százalék feletti munkanélkülivel, segélyezettel küszködő falunak, ahol a lakosság egyharmada cigány?

– Mintha egy nagy levegőt vehetnénk. Öt nap alatt egy boltos annyit árul, mint egész évben, amikor segélyosztástól segélyosztásig hitelbe ad majd mindent. Az emberek nyitottabbá is váltak az évek során, egyre többen adnak ki például szobát a fesztiválozóknak. Az első évben egyetlen helybeli sem vett kedvezményes heti jegyet, most hétszázan múlatják együtt az időt az „idegenekkel”. A helyi egyesületek önkéntes munkája pedig összehozza az embereket – teszi hozzá Brigi.

Míg Nagyharsány az Európa Kiadó, a Quimby és a Kiscsillag típusú ezres „megakoncertek” helyszíne is – no meg számtalan intim színházi eseményé, addig Párkány a családosok számára kiváló hely, ahol szolid a buli, sok a gyerekprogram és gyönyörű borospincék előtt lehet ücsörögni. Kisharsány is a kicsire tör, és az alternatív életformára hangolódókat vonzza. A szintén hányatott sorsú Mediawave katlanos workshopjain évek óta arra orientálják a fiatalokat, hogy kerüljenek kapcsolatba a helyiekkel: ne kívülről nézzék – fotózzák, filmezzék őket – hanem működjenek együtt velük, tárjanak fel minél több helyi történetet, értéket. A záróprezentáción a helybeliek is részt vesznek, és utána – tényleg –közös a buli.

Nagyharsány felett emelkedik a 400 méteres kopár Szársomlyó, amelyet a legenda szerint az ördög szántott fel vasekéjével, majd pórul járva a völgybe gurult. A helyi legenda a fesztivál révén egy jól értékesíthető idegenforgalmi brand lehetőségét is magában hordozza. Mert szervesen kapcsolódik össze a régi az újjal. A helyi a máshonnan jövővel. A művészet a tájjal. A hely szelleme és a szellem helye pajzánul incselkedik és termékenyítgeti egymást, miközben ezrek fogyasztanak (magas)kultúrát, mintha mi sem lenne természetesebb... Az üres hagyományteremtés helyett itt egy helyi identitást erősítő esemény adhat esélyt a helybelieknek.

– S mi lesz hétfőn, a fesztivál után? – kérdezem Imre Józsefné Brigit.

– Kicsivel talán megint előbbre jutunk. De leginkább csend lesz. 360 napig.

Cimkék: Ördögkatlan Fesztivál, Vylyan
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
3x3 LITER DUENNIUM 3 JÓ CÉLÉRT A BOGYÓLÉ 2008 CÍMKEPÁLYÁZAT A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA A VYLYAN LETT AZ ÉV PINCÉSZETE 2008-BAN ADVENTI ARANYSZÜRET A VYLYAN BIRTOKON AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY MONDÁJA ÉS A VYLYAN CLASSICUS BORCSALÁD BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE BOGYÓLÉ 2010 BORCÍMKE PÁLYÁZAT BOGYÓLÉ Best of címketárlat nyílik november 10-én Pécsett! BOGYÓLÉ EST ARRIVÉE! BOGYÓLÉ'13 est arrivé! Megérkezett az évjárat első bora! BORBA KÓDOLVA - Bárkód után borkód DEBÜTÁLÓ VYLYAN BOROK Finom borok és színes kulturális kínálat a Vylyan teraszon! FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás! HA VINCE, AKKOR VILLÁNY! Jön a Bogyólé – aki a palack fenekére néz Kivételes sikerrel zárult a 6. Ördögkatlan Fesztivál Lánc, lánc, Bogyólánc MIT HOZOTT A VINCE-NAP A VYLYANNÁL? MŰVÉSZI HORDÓK KIÁLLÍTÁSA A VYLYANNÁL Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Ott a pont. Bogyólé 2015 ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! PALACKBAN AZ ÚJBOROK A VYLYANNÁL TÁNCOLÓ BUBORÉKOK - Balett gyöngyözőborral Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken Virtuális kóstoló a Vylyannál! VYLYAN BOGYÓLÉ 2009 VYLYAN BORVACSORA A PIERROT ÉTTEREMBEN VYLYAN ÚJDONSÁGOK Vylyan, avagy az élő legenda

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok