FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor

2010-10-11 | vylyan.hu | Szerző: Iványi Emese | Fotó: Wéber Tamás (Pécsi Borozó)

Lassan iskolás közös gyermekünk… és már ír, olvas! Játszunk vele, mert gyerek még és lételeme a játék! – így kezdte köszöntőjét Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója a BOGYÓLÉ 2010 címkekiállítás megnyitóján!

FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor

A Vylyan Pincészet hatodszorra írta ki újborához, a Bogyóléhez kapcsolódó címkepályázatot ifjú művészeknek, a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Művészeti Gimnázium diákjainak. Már egyre többen tudják, hogy a BOGYÓLÉ név a Vylyan birtok újborát jelenti. 2010-es évjárat első bora, a villányi lankák „bozsoléja” a franciaországi Beaujolais Nouveau [bozsolé nuvo] hagyományait követve készül. E különleges borkészítés lényege, hogy maga a bor a bogyón belül születik, erre utal a „Bogyólé” elnevezés.



A 2010-es év címketermése talán az eddigi legérdekesebb, legkiforrottabb anyag volt. A művésznövendékek - mint tanáraiktól is megtudtuk - szeretik a kihívásokat, s egyre jobban megtanulják a borcímkék nyelvezetét.
A zsűri nehezen döntött. A válogatás után nyolc címke maradt a ringben, melyek közül bármelyik megállta volna a helyét a palackon! Pontozással bent maradt a három dobogós helyezett, majd innen jött igazán a neheze! Először történt meg, hogy a zsűri tagjainak még aludni is kellett a végső döntés meghozatalára!
A fő szempont a kiválasztásnál az ÖTLET. A cél, hogy a bor a polcról szinte „beugorjon a vásárló kosarába”! A pályázat idei nyertese Szakál Éva, végül ragyogó ötlete miatt került dobogóra! Az eredményt október 6-án a díjátadóval egybekötött kiállítás megnyitón tudták meg a pályázók.
A kiállítást Nyilas Márta (DLA festőművész, egyetemi docens, PTE MK) nyitotta, majd Debreczeni Mónika ismertette a helyezéseket az izguló egybegyűlteknek.

Az első helyezett húszezer Vylyan Bogyólé palackon láthatja viszont munkáját, amely remek belépő a Nagybetűs Életbe! Emellett ötvenezer forint alkotói díjat és 2 nagy karton Bogyólét vihet haza. A nyertesnek a legfontosabb maga a referencia, ami jövőbeli tervei, pályafutása szempontjából meghatározó lehet!

Így érzi ezt a 2010-es pályázat nyertese, Szakál Éva is, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar ötöd éves festő szakos hallgatója, aki az első díjon egyébként nagyon meglepődött! A címkén szó szerint a keze nyomát hagyta, egy vidám, pink színt választva a palettáról!
Pályázata a „Fogd és idd” fedőnéven érkezett. Ütős, szembeszökő, aki látja, nem felejti el! Az ötlet azt mutatja, hogy sokszor a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek!
A második helyezett a már tavalyról is ismerős gimnazista Vidákovich Sámuel, aki idén még közelebb került a tűzhöz. A dobogó képzeletbeli harmadik fokára két diák léphetett, mert mindegyikük pályázata kiemelkedő volt a maga nemében: Szalay Dorottya (PTE MK festő szak) és Gyömrei Ágnes (Pécsi Művészeti Gimnázium).
Pécsett az eMKá Galériában (Pécs, Damjanich u. 30.) október 25-ig lehet megnézni a tárlatot.
További információ: Iványi Emese, 30/458-1108; vylyan@vylyan.hu, www.vylyan.hu


Bogyólé zsűri 2010:
NYILAS Márta, Gerendy Jenő, Somody Péter, György Hajnal – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karról
Ernszt András, Molnár Tamás a Pécsi Művészeti Gimnáziumból
Debreczeni Mónika, Iványi Emese, Králik Péter (grafikus) Vylyan Pincészettől

Díjazottak:
Első helyezett: Szakál Éva (Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar ötöd éves festő szakos hallgatója)
Második helyezett: Vidákovich Sámuel (Pécsi Művészeti Gimnázium)
Harmadik, megosztott helyezett: Szalay Dorottya (PTE MK festő szak) és Gyömrei Ágnes (Pécsi Művészeti Gimnázium)

A legjobb címkék megtekinthetők a Vylyan honlapján!

A megnyitó képei: Wéber Tamás (Pécsi Borozó)
http://picasaweb.google.hu/webertamas/Bogyole2010?authkey=Gv1sRgCPD9mtzkzYfaPA&feat=email#

Cimkék: Vylyan

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok