BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE

2009-01-10 | vylyan.hu | Szerző: Iványi Emese

Végtagfagyás és metszőolló által okozott sérülések nélkül fejeződött be a jégszőlő szüret éjszaka a Vylyan szőlőjében

BEFEJEZŐDÖTT  A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE

Jégborhoz való szőlőt szüretelt a Vylyan Pincészet a Villányi borvidéken. Az év első szürete január 9-én és 10-én, két éjszakán át tartott, jócskán fagypont alatti hőmérsékletben. A Pillangó dűlő tőkéin tavaly erre a célra Olaszrizlinget hagytak kint és már csak az időjárás kedvező alakulására vártak. A jégbor készítés egyik legfőbb kockázata ez, hisz ha az időzítés nem megfelelő, akkor kárba vész az alapanyag.



Csak akkor lehet szüretelni, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed (-7, -8 °C) és a szüret időpontjában ott is marad. A mi hőmérsékleti viszonyaink között ezért kell a szüretet már éjszaka elkezdeni.

A szüret három hektárról történt a Vylyan pincészet csapatával és lelkes, érdeklődő önkéntesekkel. Minden elismerés a bátor jelentkezőknek a helytállásért! A védőital (szabad tűzön fortyogó forralt bor) sokat segített a fagyos szüretelőkön, na meg a hangulaton is!

A szüretelt termésből – már amennyit az „előszüretelő” madarak meghagytak - kb. 6 Hl must lett, ez három kishordónyi bort jelent.

A jégbor készítés titka, hogy a tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem fagynak meg, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik. Ez az a pillanat, amikor le kell szüretelni a szőlőt és gyorsan ki is kell préselni azt.

A préselés egész fürtben történik. Már ekkor tiszta must keletkezik, hiszen a bogyót nem tárják fel, s az alacsony hőmérsékleten tartott fagyott szemekből a víz ekkor sem olvad ki, különválik a koncentrálódott musttól. Így folyamatos nyomás alatt tartva szépen lassan folydogál a tiszta, illatos és édes nedű (390 g/l mért cukortartalommal!).

Amennyire sok időt tölt a szőlő a tőkén, olyan keveset a bor a hordóban, hisz a jégbor egyik legfőbb értéke különleges gyümölcsössége lehet.

A Vylyan Pincészetnek - Ipacs Szabó István főborásznak - egyszer már megadatott, hogy jégbort készítsen, éppen öt éve, a 2004. január 7-én szüretelt cabernet franc szőlőből. A 2003-as Vylyan Cabernet Franc Jégborból mindössze 675 liter készült. Elegáns, parfümös illatával, és egyedi ízvilágával (sárgadinnyére, hársvirágmézre és a lychee-re emlékeztető aromák) viszont annál több rajongót szerzett magának.

2009-ben is kíváncsian várjuk, mit ad az idei első szüret, a fehér jégszőlő bora!
 

A jégbor a természet ritka ajándéka. Ausztria, Németország, vagy Kanada pincészeteinél ismert fogalom a jégbor, itthon viszont igazi különlegességnek számít. Érdekes, hogy a délibb, (amúgy) melegebb Villányi borvidéken nyílt alkalom a jeges szüretre, így a klasszikus vörösborok kínálatát igazi színfoltként e kis mennyiségű, de annál izgalmasabb jégbor színesítheti.

A jégbort nem csak ritkasága teszi értékessé, hanem különleges, egyedi karaktere is. Az aszúhoz hasonlóan a jégbor is természetes koncentrálódás eredménye. Itt viszont nem az aszúra jellemző botritiszes ízvilág, hanem az összetéveszthetetlen gyümölcsösség az, ami dominál.
Cimkék: Vylyan

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok