A DUENNIUM A MÚLT, A JELEN ÉS A JÖVŐ KÜLÖNLEGES TALÁLKOZÁSA
A Vylyan Pincészet csúcsbora, amely kizárólag nagy évjáratokban készül a legszebb hordós tételek szigorú válogatásával.
Hosszan beszélhetnénk a legjobb alapanyag fontosságáról, a dűlők fekvéséről, a visszafogott termésmennyiségről, a legjobb hordók kiválasztásáról, a jó szívvel végzett munkáról - mert a borkészítés titka valóban a részletekben rejlik.
De mitől különleges igazán a Duennium?
Ahogyan Ipacs Szabó István főborász jellemezte, „a Duennium kizárólag nagy évjáratokban készül, legszebb hordós tételeinkből. E borral akkor lépünk piacra, amikor az a hosszú palackos érlelést követően teljes eleganciájában mutatkozik meg, mint a komplexitás, a mélység és az egyensúly megbonthatatlan egysége.”
Tehát nem csak a tökéletes élvezet jövőbeli reményét nyújtja, hanem azt a harmóniát, amelyet csak egy koncentrált bor hosszú palackos érlelése eredményezhet.
DUENNIUM 2006 hordóválogatás
A Duenniumok hatodik évjárata, elődeinek méltó folytatásaként, 2006 legszebb boraiból - Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajtákból – készült. A 18 hónapos érlelés során kiválogatták a legszebb hordókat, s e tételeket házasították.
Érett, összeforrott, mély világ. A fajták közül egyik sem akar kitűnni, szép érett egységet alkotnak. Szerkezete jó tartású, határozott, egyensúlyos: aktív tannin, szép vitális savak, bársonyos textúra jellemzik.
Illata széles, intenzív és komplex, a kandírozott gyümölcsök (sötét bogyósok), a csillagánizs, a cédrus, a fahéj, s a szegfűszeg jegyeivel.
A szájban markáns és komoly, emellett áradó, lédús gyümölcsös. Gazdag ízvilágát a karamell, a dohány, s a krémes étcsokoládé hab kísérőjegyei díszítik, lecsengése nagyon hosszú, … a pillanat meghosszabbítása.
Borfajták: Merlot 40 %, Cabernet Franc 33%, Cabernet Sauvignon 27%
Évjárat - 2006: Megkésett tavasz, változékony nyár után gyönyörű ősz következett kiegyenlített időjárással. Ilyen egységesen szép, koncentrált, hosszú életet jósló, elegáns és egyensúlyos évjárat még nem került ki a kezeink alól.
Borkészítés - Érlelés
A Duenniumok hatodik évjáratát, elődeinek méltó folytatásaként, 2006 legszebb boraiból –
Merlot, Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon fajtákból - készítettük.
2006 koncentrált, tartalmas, érett évjárat volt, ennek megfelelően erőteljes és hosszú erjesztést alkalmaztunk: 26-35 nap héjon tartás, többszöri teljes átfejtéssel (delestage).
Az almasav bontása és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 literes zempléni és mecseki tölgyből készültek, koruk: 50 % új, 50% 1 éves.
A 18 hónapos érlelés során kiválogattuk a fajtákon belül a borok legjavát, s e legszebb hordós tételeket házasítottuk.
Palackozva 2008. júniusában, azóta palackban fejlődik.
Új címke, ősi szimbolika
A válogatás boraink megjelenéséhez (PILLANGÓ és MANDOLÁS dűlő-válogatások) alakítottuk a DUENNIUM új ruháját, megtartva az örökkévalóságot szimbolizáló páfrányfenyő (Ginkgo biloba) jelét.
Levele az örökkévalóságot szimbolizálja.
A fa arról híres, hogy mindent túlél - egy híres példa mutatta, hogy még a hirosimai atomtámadást is. A ginkgó különleges faj a mai növényvilágban, rendjének egyetlen élő képviselője. Annyira elüt a ma élő összes növénytől, hogy egyikkel sem hozható közelebbi rokonságba. Szent fának tartják Kelet-Ázsiában, s már évszázadok óta költőket, illusztrátorokat, festőket ihlet meg a különös fa.
…Ahogyan bennünket is, ezért álmodtuk a ginkgo levelét e különleges borunk címkéjére.
A névadás története
Duennium borunkat a 2000. év Milleniumára alkottuk, az évezredforduló utolsó három évjáratával (’97, ’98, ’99) indultunk.
A szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola professzorát kérdeztük meg annak idején, hogyan fogja nevezni a Pápa hivatalosan az új Millenniumot. Erre ő azonnal a Duennium nevet vágta rá. Örültünk a névnek, rögvest le is védettük. Majd a professzor néhány nap múlva ránk telefonált, hogy mi is lesz valójában a Millennium hivatalos megnevezése: ’Bis Duo Millecentenarium’, amely hosszúsága miatt a mi céljainkra teljesen alkalmatlan volt.
Hosszas tanakodás után úgy döntöttünk, hogy megtartjuk a jól csengő DUENNIUM nevet!
3x3 LITER DUENNIUM 3 JÓ CÉLÉRT A BOGYÓLÉ 2008 CÍMKEPÁLYÁZAT A BOGYÓLÉ ÚJ RUHÁJA A VYLYAN LETT AZ ÉV PINCÉSZETE 2008-BAN ADVENTI ARANYSZÜRET A VYLYAN BIRTOKON AZ ÖRDÖGSZÁNTOTTA HEGY MONDÁJA ÉS A VYLYAN CLASSICUS BORCSALÁD BEFEJEZŐDÖTT A JÉGBOR-KOMMANDÓ BEVETÉSE BOGYÓLÉ 2010 BORCÍMKE PÁLYÁZAT BOGYÓLÉ Best of címketárlat nyílik november 10-én Pécsett! BOGYÓLÉ EST ARRIVÉE! BOGYÓLÉ'13 est arrivé! Megérkezett az évjárat első bora! BORBA KÓDOLVA - Bárkód után borkód DEBÜTÁLÓ VYLYAN BOROK Finom borok és színes kulturális kínálat a Vylyan teraszon! FOGD ÉS IDD! - Bogyólé címkepályázat hatodszor GOMBÁS - Megszületett az első Vylyan pinot noir dűlőválogatás! HA VINCE, AKKOR VILLÁNY! Jön a Bogyólé – aki a palack fenekére néz Kicsiben megint nagyok Lánc, lánc, Bogyólánc MIT HOZOTT A VINCE-NAP A VYLYANNÁL? MŰVÉSZI HORDÓK KIÁLLÍTÁSA A VYLYANNÁL Nagy sikerű dűlőjáró-, hordós- és vacsorázó programokkal ünnepelte Szent Vincét a Villányi borvidék Ott a pont. Bogyólé 2015 ÖRDÖGKATLAN csakis ANGYALOKNAK! PALACKBAN AZ ÚJBOROK A VYLYANNÁL TÁNCOLÓ BUBORÉKOK - Balett gyöngyözőborral Vida és Vylyan a felhők alatt és fölött Vince napi hagyományőrző programok a Villányi borvidéken Virtuális kóstoló a Vylyannál! VYLYAN BOGYÓLÉ 2009 VYLYAN BORVACSORA A PIERROT ÉTTEREMBEN VYLYAN ÚJDONSÁGOK Vylyan, avagy az élő legenda
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.