Átadták a móri Bozóky pincészet felújított borászati üzemét
Átadták csütörtökön a móri Bozóky pincészet felújított borászati üzemét, amely a kisbéri kistérség turisztikai fejlesztési projektjének keretében újult meg - közölte a Kalpana Kft. kommunikációs cég az MTI-vel.
A Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás (KTKT) 2009 végén mintegy 370 millió forint támogatást nyert el európai uniós forrásból, amelyből a térség turisztikai vonzerejét növelő látványosságokat építenek.
A kistérség turisztikai fejlesztéséhez csatlakozott a móri Bozóky pincészet is, amely a támogatásból 29 millió forintot kapott, az összesen mintegy 65 millió forintba kerülő felújítási összeg különbözetét pedig saját erőből finanszírozta.
A borászati üzem helyszínén egy leromlott állapotú épület felújításával 72 fő befogadására alkalmas kóstoltató teret alakítottak ki, így most már nagyobb családi vagy céges rendezvényeknek is helyet tud adni a pincészet. Látogathatóvá tették az épülethez tartozó borospincét és a szőlőfeldolgozó gépeket is közelről tekinthetik meg a látogatók, akik így a borkóstolás mellett a borkészítés teljes folyamatába bepillantást nyerhetnek. Az üzem akadálymentesített, a mozgássérültek közlekedését felvonó segíti.
A cég egy korábbi beruházás keretében már felújította műemléki védettség alatt álló présházait és pincéit, valamint egy borászati múzeumot is kialakítottak.
A KTKT turisztikai fejlesztési projektjében az elmúlt évben adták át a felújított Kiskastélyt Kisbéren, a súri Nagyboldogasszony templomot, a bakonyszombathelyi iskolamúzeumot és rendezvényteret. A móri Bozóky pincészet után az ászári mini skanzen és a kisbéri Mini-Magyarország makettpark elkészültével zárul majd a projekt a nyár közepén.
2,2 millió euró borászati termékek külpiaci promóciójához A Balaton a vidék legnagyobb agglomerációja A DUNA BORRÉGIÓ NAPJA A kékfrankos igazi gasztrobor A leginspirálóbb hazai példákat díjazzák a VinCE Awards-on A legjobb magyar vörösborok listája A legmenőbb fedélzeti borok A magyar borok mellett a vecsési savanyúság is népszerű Berlinben Almaáttörés a pálinka frontján Aranyérmes lett a magyar bor a tengerentúlon Átadták az MTA Bora 2015 címeket Ausztriában csak a legbátrabbak szüreteltek jégbornak való szőlőt Az export szerepe egyre nő a magyar borágazatban Bloomberg: Tokajé a jövő Bock József életműdíjat kapott Bujdosó Ferencet tagjai közé választotta a Magyar Bor Akadémia Chardonnay du Monde 2015 Dúzsi Tamás előtt tiszteleg a hazai borász szakma Ehető szakácskönyv Érinthető lett a Villányi borvidék Fröccs, jövedéki adó nélkül Gere Zsolt kapta a Gál Tibor emlékdíjat Háború lehet a palackozott fröccsből Harmadszor rendezték meg a Kárpát-medencei református szőlészek, borászok fórumát Hú!SVÉT + 7 Palkonyán Itt az idei VinCe díjazottak Jó bornak is kell a cégér Keresztes Ákos nyerte az idei Pannónia Aranygyűrű Pályázatot Kézbe fogható a Villányi Franc Kézműves bor? Ugyan már! Robotok a szőlőben Közel 15 milliárd forintból épülne újjá a Tokaj Kereskedőház Közel 50 magyar borászat mutatkozik be a ProWeinon Magyar bor- és a fürdőbemutató Pozsonyban Magyar borokat népszerűsíti a Lidl külföldön Magyar élelmiszeripari cégek mutatkoznak be Japánban Magyar reggeli az ötven legjobb között Minőségi vagy OEM bort inna? Nagy érdeklődéssel zajlott a XX. Kadarka Nemzetközi Nagydíj borverseny Nagy Tokaji Borárverés Nemzeti Bor Maraton Nemzetközi portugieserszemle és borkóstoló Pécsen New York-i séfet igazolt a Gourmet Box Növelni kell a szőlő-bor ágazat versenyképességét Rohamosan fejlődik a magyar koktélkultúra Sajtóközlemény kiszerelt fröccs előállításának szabályozásáról Szenzációs siker: magyar vörösbor lett a legjobb Párizsban! Szik Mátyás másodszor lett Magyarország sommelier bajnoka Tokaj Grand 2015 Tokaj: belehúzott az állami cég Tokaji és szekszárdi borászok kapták a Quadris-díjakat a XIV. Országos Syngenta Borversenyen Több borászvállalkozásra van szükség a Tokaji Borvidéken Több bort iszunk - Brüsszel lépett Vannak tartalékai a hazai szőlészetnek és borászatnak Villányi Franc bemutatóval készül a Villányi borvidék VinCE Budapest Wine Show
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.