Jó bornak is kell a cégér
Piacot kell teremteni a tájegység borainak - véli a Balatonföldvári Turisztikai Egyesület és a Dél-balatoni Borút Egyesület. Húsz borász mutatkozott be vendéglátósoknak és kereskedőknek ma Rádpusztán.
20 dél-balatoni borász borát kóstolhatták meg ma az érdeklődők Rádpusztán. A szakemberek szerint a dél-balatoni borok minőségüket tekintve bármely ország legjobb nedüivel felveszik a versenyt.
- Itt kiváló borok találhatók, nem véletlen, hogy a boglári borvidéknek három Év bortermelője is volt négy év alatt - mondta a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke, Gádor Dénes.
A balatoni borászok szerint szükség van üzleti találkozókra a helyi borok népszerűsítése érdekében.
- Az a mondás, hogy egy jó bornak nem kell cégér, a mai világban megdőlt. Kell, hogy megmutassuk, hogy a Dél-Balatonon nagyon jó borok vannak, nem csak nálunk, hanem bármelyik borász kollégámat említhetem és méltán képviseljük a dél-balatoni borkultúrát - fejtette ki a Országh Bernát, borász.
A vendéglátósok pedig szívesen kóstoltak a több mint százféle bor közül.
- Szeretnénk mi is ezt a régiót árulni, illetve ennek a régiónak a borait kínálni a vendégeinknek, sajnos az a tapasztalat, hogy a vendégek elvárják, hogy legyen más borrégióból is kínálat, de nálunk a ház bora mindenképpen a környékből való - mondta kérdésünkre a BL Bavaria Yachtclub tulajdonosa, Tóth Balázs.
A tavalyi év nem volt könnyű a borászoknak, idén azonban jobb szezonra számítanak.
- Nem volt elég hideg ez azt jelentette, hogy a kártevők, kórokozók fellépésével számolni kell és hasonlóan az elmúlt évhez intenzívebb növényvédelmet kell alkalmaznunk 2015-ben - mondta Pócz József, borász.
A Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület és a Dél-balatoni Borút Egyesület harmadik alkalommal szervezett borbemutatót.
- Ennek az a célja, hogy minél ismertebb legyen ez a termék, minél több szolgáltatóhoz eljuthasson és az ideérkező vendégek egy olyan élményben részesülhessenek, amit máshol nem kaphatnak meg - árulta el a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke, Fekete Tamás.
A metszésekkel a borászok már végeztek, most kötözik a a törzstőkéket és a szálvesszőket.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.