Sajtóközlemény kiszerelt fröccs előállításának szabályozásáról
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, mint a magyar szőlő- borágazat szereplőinek reprezentatív szakmaközi szervezete a termelők védelmében, palackozott fröccs előállításával kapcsolatosan, az alábbiakra hívja fel a figyelmet.
A HNT megítélése szerint a fröccs elsődlegesen vendéglátó-ipari, gasztronómiai termék, de termelői kezdeményezésre megvizsgálva, a HNT támogatja borászati vállalkozások által palackozott fröccs előállítását és forgalmazását, megfelelően szabályozott formában lehetővé tenni.
Hangsúlyozottan felhívjuk a termelők figyelmét, hogy a jelenleg hatályos szabályozás értelmében, borászati üzemben nem lehet palackozott fröccsöt jogszerűen előállítani!
Azzal, hogy a jövedéki adó mértéke 0 Ft-ra csökkent, az előállításhoz szükséges feltételek még nem jöttek létre! A változás ugyan gazdaságossági értelemben elősegíti e termékek előállításának lehetőségét, azonban további jogszabályalkotás és módosítás is szükséges a palackozott fröccs készítésének jogszerű megkezdéséhez.
A Földművelési Minisztériumban és intézményeinél - információink szerint - a szükséges jogszabály-módosítások előkészítése folyamatban van, a fröccskészítés szakmai szabályainak és bizonylatolási rendjének előkészítésével együtt.
A HNT általános álláspontja szerint támogatja, hogy legyen a fröccs megfelelően szabályozott körülmények között előállítható, de a megalkotásra kerülő jogszabályoknak biztosítani szükséges e termékek
- minőségét, - amely a megfelelő kereslet feltétele - valamint,
- eredetvédelmét,
- az előállítás szakmai szabályozását.
Az előállítás és forgalmazás feltételeinek meghatározása mellett, a szabályozásnak biztosítania kell, hogy a termékek előállíthatósága ne teremtsen lehetőséget a borpiacot veszélyeztető visszaélésekre!
A szabályzás kialakítása során a HNT részt vesz a szakmai véleményezésben, ezért kéri a fröccs előállítását esetlegesen tervező termelőket, hogy megfelelő szabályozás érdekében, kérdéseiket, észrevételeiket írásban küldjék meg a peter.gal@hnt.hu e-mail címre.
A szabályozás megjelenéséig nyomatékosan kérjük, hogy saját érdekükben tartózkodjanak fröccs előállítására irányuló fejlesztésektől!
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.