Magyar reggeli az ötven legjobb között
A hagyományos brit, francia és német reggeli mellett a világ 50 legjobb reggelije közé bekerült a pogácsa is.
A reggeli – mint jól tudjuk – a nap egyik legfontosabb étkezése, a rohanó világban azonban egyre kevesebbeknek jut arra ideje, hogy indulás előtt falatozzon. Pedig ha belegondolunk például abba, hogy ébredéskor a szervezet jó esetben már legalább 6 órája éhezik, át kellene gondolnunk a dolgot.
"A kerek, sós aprósüteményt mostanra persze már az egész világ ismeri, de még mindig elsősorban a Kárpát-medencében és a Balkánon a legnépszerűbb.."
A magyar felnőttek egy jelentős része – a legutóbbi felmérések szerint legalább 30%-a – ennek ellenére egyáltalán nem vagy nem minden nap reggelizik. Ez pedig hosszú távon nagyon kockázatos: nemcsak azért, mert az éhezés növeli a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák kialakulását, hanem mert ráadásul rontja a napi teljesítményt, a koncentrációképességet és a közérzetet is.
A világ különböző tájain a helyi sajátosságok alapján különféle reggeli dukál: míg Nagy-Britanniában a tojásos-babos-szalonnás „teljes angol reggeli” a menő, addig Németországban például a vajas vagy lekváros kenyér és a felvágottas zsemle, Hawaiin pedig a „gyümölcstál”. Nos a világ 50 legjobb reggelijét összegyűjtő válogatásba ezúttal bekerült a magyar reggeli is, méghozzá a pogácsával.
A kerek, sós aprósüteményt mostanra persze már az egész világ ismeri, de még mindig elsősorban a Kárpát-medencében és a Balkánon a legnépszerűbb. Állítólag a pogácsa „ősét” már a honfoglalás idején is fogyasztották. A legnépszerűbb – még ma is – a hagyományos ízesítésű pogácsa: a túrós, a tepertős és a sajtos, de egyre szélesebb körben terjednek az édes változatok is, melyek tésztájába töltelékként egy kis lekvárt is tesznek.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.