A kékfrankos igazi gasztrobor

2015-04-08

A boros polcok hosszú sora előtt állva sokszor felteszi magának az ember a kérdést, hogy melyik bort válassza a vacsorához. A kérdés alapos megválaszolásához a tálalásra kerülő ételt, az alkalmat és a vendégek ízlését is figyelembe kell venni, ha azonban túl sok az ismeretlen részkérdés, érdemes az alapoktól kiindulni. Az pedig tény, hogy a kékfrankos az egyik legjobb gasztrobor a vörösborok világában.

A kékfrankos igazi gasztrobor

 Áprilisban a már második alkalommal megrendezésre kerülő Kékfrankos MOST! rendezvénysorozat keretében mindenki kipróbálhatja ezt, hiszen éttermek és borbárok kínálnak kékfrankossorokat hozzájuk illesztett fogások társaságában, a borkereskedések és a pincészetek kedvezményes kékfrankosajánlatait kihasználva pedig otthonunk asztalára kerülhet több palack is az e szőlőfajtából készült borból.



A kékfrankost több ok miatt is jó gasztrobornak tartják a szakértők. Játékos savai felüdítik a szánkat két falat között – legyen szó akár fűszeresebb, akár zsírosabb ételekről. Mértéktartó tanninjai elősegítik, hogy a vörös húsokon túl csirkepaprikáshoz, paradicsomszósszal gazdagított pizzához vagy grillezett zöldségekhez is töltsünk belőle. Gyümölcsös illatuknak és ízüknek köszönhetően pedig jólesően kortyolgathatók tovább az étkezés befejeztével is.

Az egész hónapon át tartó Kékfrankos MOST! rendezvénysorozat központi kóstolója 2015. április 25-én lesz a Sofitel Budapest termeiben, ahol több mint hatvan hazai és határon túli pincészet kékfrankosaival és kékfrankosalapú házasításaival ismerkedhetnek a borkedvelők.

A Winelovers programsorozat többi kóstolójához hasonlóan a szervezők ez alkalommal is készülnek mesterkurzusokkal azok számára, akik alaposabban el szeretnének mélyülni e szőlőfajtában. A délután a mátrai Tőkésekkel indul, ezt követi egy osztrák pincészet, a Krutzler vertikális kóstolója, az estét a mesterkurzus teremben pedig a Junibor csapatával zárják.

További Hírek

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20

Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.

Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
Jó hír a bor iránt rajongóknak: idén is lesz VinCE Budapest!
2020-02-19

Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.

Irodalmi bor lett a REDy
Irodalmi bor lett a REDy
2020-02-18

Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.

 

Nem csak bor készül a szőlőből
Nem csak bor készül a szőlőből
2020-02-17

Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.

Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
Az amerikai büntetővám betehet a francia boroknak
2020-02-12

Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.

Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
Debrecen város bora - Most először hat bor és egy pezsgő viselheti a címet
2020-01-30

A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.

A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
A klímaváltozás miatt eltűnhet a tokaji bor
2020-01-30

A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.

Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
Több mint nyolcszáz bor az évindító kóstolón
2020-01-29

Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.

360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
360 ezer liter bor folyt egy folyóba Kalifornia államban
2020-01-25

3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.

Programok