Rohamosan fejlődik a magyar koktélkultúra
Budapestre látogatott Tim Etherington-Judge a Diageo luxus portfoliójának italnagykövete, hogy a szakma legjobb hazai képviselőivel is megossza a legfrissebb nemzetközi koktéltrendeket és újdonságokat. A neves bártender az esemény alkalmából elkészítette a Budapest Unique nevű, kifejezetten Budapest ihlette koktélját, melyet több budapesti bárban már idén nyáron megkóstolhatunk.
A hazai koktélkultúra
A legfrissebb nemzetközi trendek egyre erősebben éreztetik hatásukat a magyar italpiacon is, amely az elmúlt évek nehézségei után stabilizálódni látszik. Ugyan a magyar koktélkultúra még mindig elmarad a nemzetközi trendektől, elsősorban a minőségi alapanyagok, az ital prezentációja és a pohárkészlet terén szorulunk fejlődésre.
Hazánkban a legnépszerűbbek az egzotikus és citrusos ízek a legkedveltebb koktélok pedig a Gin Tonic és a Mojito, ezzel szemben a nemzetközi toplistát a vodka martini és gin martini koktélok vezetik, a bárosok és a mixerek igen kreatívak és saját maguk készítenek egyedi koktélokat. A tehetséges bártenderek összefogásának köszönhetően már itthon is több bárban kóstolhatunk világszínvonalú, luxus alapanyagokból készített koktélokat, és várhatóan két év múlva hazánkban is elindulhat a Diageo World Class bajnokság, amely a bártenderek legnívósabb nemzetközi megmérettetése. A koktélnagykövet látogatásának célja, hogy a magyar tehetségeket is felkészítse a versenyre, és megismertesse velük a Diageo Reserve luxus kollekció termékeit, a Zacapa, Tanqueray, Grand Marnier, Ciroc, The Singleton, Talisker és Johnnie Walker Gold Label italokat, melyek már Magyarországon is egyre több bárban és szórakozóhelyen elérhetőek.
A hazai italkultúrát átalakító legfontosabb üzenet a minőség előtérbe helyezésére épül a mennyiséggel szemben. Regionális összehasonlításban is megfigyelhető a minőségi koktélkultúra térnyerése, Kelet-Közép-Európában Prága, Pozsony és Bukarest fejlődött a legtöbbet az utóbbi években, és ezek a városok szolgálhatnak példaként a budapesti koktélforradalomnak.
Változik az ízlésünk
Idén számos újdonsággal találkozhatunk, ha koktélt rendelünk kedvenc bárunkban. 2015-ben az édesebb koktéloktól elmozdulva egyre inkább a fanyar és kesernyés ízek dominálják majd a legmenőbb bárok italainak ízvilágát. A gyümölcsös és különleges ízek reneszánszukat élik és az olyan meghökkentő összetevők, mint a rebarbara, a cékla, a kamilla vagy a zeller a legújabb koktéloknak központi szereplőivé válhatnak. A nemrégiben indult extravagáns trend tovább építkezik 2015-ben is: a komplexebb ízek alapját a legújabb kulináris trendek és a molekuláris gasztronómiai formálják világszerte a legnevesebb bártenderek legújabb koktéljaiban.
Milyen a tökéletes bártender?
„A bártender feladata nem merül ki az italok elkészítésében: az igazán jó mixer hivatásának érzi, hogy a bárban lévők hangulatáról is gondoskodjon. A szakmához szükséges legfontosabb tulajdonságok a szenvedély, az elkötelezettség, az emberek és vendéglátás szeretet valamint a képesség, hogy intenzív nyomás alatt is tökéletesen végezzük a munkánkat egy 90 órás munkahét után is mosollyal az arcunkon térjünk haza. Alapvető követelmény, hogy a bártender tökéletesen ismerje az ízeket és a pszichológia terén is jártas legyen. Különösen fontosnak tartom továbbá, hogy naprakészek legyünk az aktualitások, és a sport terén is, emellett alázattal és empátiával közeledjünk a tőlünk italt rendelő vendégekhez” – mondta Tim Etherington-Judge, a Diageo luxus portfóliójának italnagykövete.
További Hírek
2020-02-20
Minden borbarát tudja, hogy ha február, akkor Furmint. A furmint szempontjából koncentrált időszakban országszerte, sőt immár határainkon túl is éttermek, borkereskedők, események hívják fel a figyelmet a szőlőfajta értékeire.
2020-02-20
Bizarr vészhelyzet alakult ki Lustenau városában.
2020-02-19
Ismét megnyitja kapuit április első hétvégéjén a VinCE Budapest Wine Show a Várkert Bazárban. Az ország egyik legjobban várt beltéri boros eseményén több száz bor, pezsgő és párlat kóstolására lesz lehetőség.
2020-02-18
Nemzetközi irodalmi díjátadó ceremóniát színezett a vörös házasítás: a REDy.
2020-02-17
Az Argiolas szardíniai birtokon 5000 tonna szőlőt szüretelnek évente. Mariano és Barbara büszkék arra, hogy csak őshonos fajtáik vannak, így hozzájárulnak a körkörös gazdasághoz.
2020-02-12
Rekordszintre emelkedett a francia borok és szeszesitalok exportja tavaly, de az idei kilátások egyelőre kedvezőtlenek - írja az MTI a francia bor- és szeszesital-exportőrök szövetségének (FEVS) közlése nyomán.
2020-01-30
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai.
2020-01-30
A globális felmelegedés miatt átrendeződik a világ bortérképe a következő évtizedekben – tájékoztat az EuroNews egy amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányra hivatkozva.
2020-01-29
Több mint 800 magyar és külföldi borral, Furmint teremmel, valamint mesterkurzusokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket a Winelovers Grand borkóstoló szombaton a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2020-01-25
3600 hektoliter bort veszített el egy Kalifornia állambeli borgazdaság, miután az egyik bortartály ajtaja kinyílt szedán. A CNN híre szerint a bor egy patakba folyt Sonoma megyében.