Lexikon
Poliszacharidok
Összetett szénhidrátok. A szőlő poliszacharidjai a keményítő, a cellulóz, a pektinanyagok, és a pentozánok.
Pórsáfrány
Sáfrányos szeklice. A növény virágának főzetét valamikor a bor színezésére használták.
Présmust
A törköly sajtolásával nyert mustfrakció.
Primőr bor
Már november, december táján készre kezelt, forgalomba hozott újbor. Nagyon divatos Franciaországban, Kanadában.
Próbaszüret
A szüret időpontjának helyes meghatározása végett, - szüret előtt akár többször is - kis mennyiségű szőlőt leszüretelnek, a szőlő levét kisajtolják, és vizsgálják a cukor, és savtartalmat. Ha úgy ítélik meg, hogy a szőlő már elérte a technológiai érettséget, megkezdik a szüretet.
Punt
A borospalackok fenekén található homorú bemélyedés, amely megkönnyíti a palackok fektetve történő tárolását.
Puttony
Háton hordozható fa, fém vagy műanyag szőlőszállító edény.
Rajnai kanna
Fából készült, borossajtár. Általában csűröléskor használták.
Rajnai palack
Hosszú nyakú, 0,7 vagy 0,75 literes borospalack. Minőségi fehérborokat töltenek bele.
Rámpás bor
Kiforrott, de még le nem tisztult bor. Lásd. majomtej.





