Lexikon
Metaborkősav
Borkő- stabilizáló anyaga.
Metanol
Metil- alkohol, faszesz.
Mikrovinifikáció
Kis szőlő-, must- és bortételek készítése és kezelése, általában kísérleti céllal.
Minőségi bor
Borkategória, melynek paramétereit hatóság írja elő. Csak olyan bort lehet minőségi borként forgalomba hozni, amely ezeknek a minőségi előírásoknak megfelel. A kategóriába sorolást az OBI (Országos Borminősítő Intézet) végzi.
Misztella
Sűrítménnyel és párlattal feljavított must, amelyet borok édesítésére használnak.
Murci
Erjedő, zavaros újbor.
Muskátliíz
A szorbinsav, vagy a kálium-szorbát bomlásakor keletkező a muskátli szagára emlékeztető kellemetlen íz.
Must
A szőlő friss leve, átmeneti állapot a szőlőlé és a bor között.
Mustfokolás
A must sűrűségének mérése üvegből készült merülő mérőműszer segítségével. A magyar mustfok azt mutatja meg, hogy egy kg must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz.
Mustsürítmény
Főzéssel, vagy kifagyasztással készült töményített must. Többnyire a mustok cukortartalmának megemelésére használják.
Ki-kicsoda
Árvay János
A Tokaji Ferenc Szakközépiskola és Gimnázium szőlőtermesztő és borkezelő szakának elvégzése utána a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát tállyai pincészetében kezdett dolgozni, 1980-ban borásztechnikusi oklevelet szerzett Budafokon. A 90-es évek
Bakonyi Antal
A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,