Lexikon
Levegőpróba
A bor egyik állóképességének vizsgálata. A bort rendszeres, intenzív levegőztetéssel kb. egy hétig megfigyelés alatt tartják, és figyelik, hogy a bor levegő hatására megváltozik-e.
Likőrbor
A csemege-, az ürmös és a fűszerezett borok gyűjtőneve. A borászati folyamatok során alkohollal erősített bort takar. Legismertebb likőrborok a portói, a sherry és a madeira.
Lisztharmat
Lásd. peronoszpóra.
Livó (tőtike)
A hordók megtöltésére használt, négyszögletű fából készült nagyobb tölcsér. Űrtartalma elérheti a 20 litert is.
Lopó
Borminta vételére szolgáló, alul hosszú szárú, felül öblös eszköz. Ma üvegből, vagy műanyagból készítik, régebben a lopótököt használták erre a célra. Űrtartalma 2 decilitertől az 1 literig terjedhet.
Lőre
A csiger régi megnevezése.
Madárkásság
Egyenetlen érési folyamat, amikor a virágzáskor a termés nem egyenletesen kötődik meg és ez egyenetlen éréshez vezet.
Magnum palack
A szokásosnál nagyobb űrtartalmú palack. Általában a másfél literes pezsgőspalackot nevezik így.
Magyar mustfokoló
Hazánkban hitelesített sűrűségmérő, melyet a must fokolására használnak.
Majomtej
Kierjedt, de még le nem tisztult újbor.
Ki-kicsoda
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége





