Lexikon
Kénessav
Bomlékony sav, amely csak vizes oldatban létezik. Antiszeptikus, redukáló, valamint íz- és zamatképző hatású. A mustban és a borban részben kötött, részben szabad állapotban van jelen.
Kénezés
A mustba, vagy a borba kénessavat, vagy kén-dioxidot juttatunk.
Kénhidrogénszag (záptojásszag)
Borbetegség. Az élesztőgombák a borban található kénvegyületeket kénhidrogénné redukálja.
Kénlap
Azbesztcsíkokra fölitatott kén, amelyet a boroshordók és a borospince kénezésére használnak.
Kenyéríz (brodig)
Kenyérhéjra emlékeztető kellemes boríz.
Keresztakona (srédli)
Szállítóhordók lezárására használt akonadugó.
Keseredés
Borbetegség. A bor cserzőanyagainak észterei okozzák.
Kisfröccs
1 dl bor - 1 dl szódavíz keveréke. Lásd. még fröccs.
Kiütési hányad
A 100 kg szőlőből nyert lé mennyisége.
Klasszikus pezsgőkészítés
A hagyományos pezsgőkészítési módszer. A pezsgő palackban erjed, és a seprőjén érik.
Ki-kicsoda
Bakonyi Antal
A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,