Lexikon
Származás: Kis-Ázsia.
Tőke: Erős növekedésű, vesszői vastagok.
Fürt: Középnagy, bőven termő, könnyen rothadó.
Bor: Kitűnő, fűszeres és jellegzetes zamatú.
Elterjedés: Szekszárdi, Hajós-Bajai, Balatonfüred-Csopaki, Kunsági, Csongrádi borvidékek.
Származás: Nem tisztázott.
Tőke: Kifejezetten erős növekedésű, kisszámú felálló vesszővel.
Fürt: Középnagy, vállas, olykor ágas, közepesen tömött.
Bor: Finom cserzőanyag-tartalmú, kissé savas ízhatású. Az Egri Bikavér legfontosabb összetevője.
Elterjedés: Szekszárdi, Villányi, Soproni, Egri, Mátrai borvidék (de az ország egész területén megtalálható, ahol kékszőlőt termelnek).
Származás: Nem ismert, valószínűleg Magyarország.
Tőke: Középerős, görbe, lapított vesszőzetű.
Fürt: Középnagy, kissé vállas, laza.
Bor: Finom illatú és zamatú, egyes években különleges minőségű.
Elterjedés: Badacsonyi borvidék.
Származás: Erdély.
Tőke: Erős növekedésű, sűrű vesszőzetű.
Fürt: Közepes vagy kicsi, vállas, tömött.
Bor: Diszkréten muskotályos illatú, finom, harmonikus, testes.
Elterjedés: Etyek-Budai, Móri, Balatonboglári, Pannonhalmi, Tolnai borvidékek.
Származás: Moldvában állítottak elő a Pobeda és a Kismis rozovüj keresztezésével.
Tőke: Kifejezetten védett, meleg fekvést igényel, talaj iránt nem igényes, fagyérzékeny, rothadásra kevésbé hajlamos, szárazságtűrő.
Fürt: Szárnyas, közepesen tömött, kifejezetten nagy; a bogyó gömbölyű, liláspíros, nagy, nem mintázott, hamvas; húsa ropogós, húsos; ize közömbös; héja vékony, olvadó.
Bor: Magnélküli csemegeszőlő.
Elterjedés: Moldávia, Ukrajna, Románia. Hazánkban igen kis területen folyik a termesztése.
Származás: Szegedi Sándor, Esik Andrásné, ifj. Kozma Pál, Hajdú Edit és Egyedi Sarolta állította elő a Poczik 3 és a Korai piros keresztezésével.
Tőke: Talaj iránt nem igényes, viszonylag fagytűrő, gombás megbetegedésekre közepesen fogékony.
Fürt: Szárnyas vagy vállas, laza, nagy; a bogyó gömbölyű, pontozott, középnagy, piros, hamvas; húsa ropogós, leves; ize közömbös; héja középvastag, kissé szívós.
Bor: Csemegeszőlő.
Elterjedés: Kizárólag hazánkban, nagyon kis területen termesztik.
Származás: Kozma Pál, Sz. Nagy László, Urbányi Márta és Tusnádi József állította elő az Italia és az Irsai Olivér keresztezésével.
Tőke: Fekvés iránt kevésbé, de talaj iránt igényes, fagytűrése közepes, rothadásra kissé hajlamos, zöldmunka igényes.
Fürt: Vállas vagy ágas, laza, középnagy; a bogyó megnyúlt, sárga, nagy, kissé pontozott, hamvas; húsa ropogós, húsos; ize muskotályos; héja vékony, olvadó.
Bor: Csemegeszőlő fajta.
Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik, termőterülete fokozatosan növekszik.
Származás: Magyarország.
Tőke: Erőteljes növekedésű, ritka szürkésbarna vesszőzetű.
Fürt: Középnagy vagy kicsi, vállas, tömött.
Bor: Könnyű, lágy, asztali minőségű.
Elterjedés: Kunsági, Csongrádi borvidékek.
Származás: Moldávia.
Tőke: Erőteljes fejlődésű. Nagy számú vastag, világosbarna vesszőt nevel.
Fürt: Kicsi, vállas, tömött.
Bor: Fajtajelleges illatú és zamatú, alkoholban gazdag, tüzes, lágy.
Elterjedés: Bükki, Egri, Ászár-Neszmélyi, Móri, Mátrai borvidékek.
Származás: Csizmazia József és Bereznai László állitotta elő a Seyve Villard 12286 és a Kékmedoc keresztezésével.
Tőke: Talaj és fekvés iránt nem igényes, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll, nem rothad, fagytűrö, szárazságra közepesen érzékeny.
Fürt: Vállas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyű, kék, kicsi, nem mintázott, hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze közömbös; héja vékony, olvadó.
Bor: Bora kissé lágy, jellegzetes zamatú asztali bor, rozé bora elfogadható minőségű.
Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik.