Kósa

Kósa
Kiejtése: [-]
Származás:
Szegedi Sándor, Esik Andrásné, ifj. Kozma Pál, Hajdú Edit és Egyedi Sarolta állította elő a Poczik 3 és a Korai piros keresztezésével.


Tőke:
Talaj iránt nem igényes, viszonylag fagytűrő, gombás megbetegedésekre közepesen fogékony.


Fürt:
Szárnyas vagy vállas, laza, nagy; a bogyó gömbölyű, pontozott, középnagy, piros, hamvas; húsa ropogós, leves; ize közömbös; héja középvastag, kissé szívós.


Bor:
Csemegeszőlő.


Elterjedés:
Kizárólag hazánkban, nagyon kis területen termesztik.


Ki-kicsoda

Bock József
Bock József A Pécsi Zippernovszki Károly gépipari technikumban tanulta ki a lakatos szakmát. 1992-ig a Villányi Mezőgépnél dolgozott művezető-gyártáselőkészítő munkakörben. 1958-ban édesapja visszavásárolta azt a szőlőterületet, amely már 1850-ben is a család
Bodó Judit
Bodó Judit Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve