Lexikon
Galloz
A musthoz vizet, és cukrot adva csökkenti a savkoncentrációt, a cukor hozzáadásával növeli a must cukortartalmát, ezáltal kialakítja a must kívánatos összetételét.
Gantár
Ászokfa.
Gipszezés
Gipszpor hozzáadása a zúzott szőlőhöz a bor savasságának növelése és a vörösborok színének javítása végett.
Glicerin
A cukor erjedése során keletkező szerves vegyület. A bor "testességét", sűrűségét befolyásolja.
Háromértékű alkohol.
Glicerinerjedés
Borbetegség, ( megfordulás ) kénezéssel kezelhető.
Glükóz
Szőlőcukor.
Gólyanyak
Kisebb hordókból a bor kiszivattyúzására használt - a gólya nyakára emlékeztető - fémcső.
Gömbölyű bor
Harmonikus összetételű, testes bor.
Gönci hordó
Tokaj-hegyaljai hordótípus. Elvben 136,6 liter. Elnevezése Gönc község nevéből ered.
Gummi Arabicum
Lásd → Arab mézga.
Ki-kicsoda
Árvay Angelika
A családjának mindig is volt kis darabnyi szőlője (az első 450 tőkét nászajándékba kapták a szülei), így már gyerekként is sokat dolgozott a területeken. Nem volt könnyű munka, így eleinte nem tiltakozott, amikor édesapja igyekezett más pályára irányítani,





