Lexikon
Galloz
A musthoz vizet, és cukrot adva csökkenti a savkoncentrációt, a cukor hozzáadásával növeli a must cukortartalmát, ezáltal kialakítja a must kívánatos összetételét.
Gantár
Ászokfa.
Gipszezés
Gipszpor hozzáadása a zúzott szőlőhöz a bor savasságának növelése és a vörösborok színének javítása végett.
Glicerin
A cukor erjedése során keletkező szerves vegyület. A bor "testességét", sűrűségét befolyásolja.
Háromértékű alkohol.
Glicerinerjedés
Borbetegség, ( megfordulás ) kénezéssel kezelhető.
Glükóz
Szőlőcukor.
Gólyanyak
Kisebb hordókból a bor kiszivattyúzására használt - a gólya nyakára emlékeztető - fémcső.
Gömbölyű bor
Harmonikus összetételű, testes bor.
Gönci hordó
Tokaj-hegyaljai hordótípus. Elvben 136,6 liter. Elnevezése Gönc község nevéből ered.
Gummi Arabicum
Lásd → Arab mézga.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,