Lexikon
Fojtott must
Kén-dioxid hozzáadásával tartósított must.
Fokolás
A must sűrűségének vagy a bor szesztartalmának mérése fokolóeszközzel.
Főtt íz
A hőkezelés során túlhevített bor kellemetlen íze.
Friss bor
Kellemes, üde, fiatal, bor.
Fruktóz
Gyümölcscukor.
Funtfa
Dongafa készítésére szánt fahasábok rakata.
Fűíz
Az éretlen szőlőből készült bor íze.
Fűszerezett bor
Készített csemegebor, amelynek alkoholtartalma legalább 15,0, legföljebb 23 térfogatszázalék. A bor ízesítéséhez növényi fűszereket használnak.
Gádor (gáttor)
A pince boltozott előtere.
Gallon
Angolszász űrmérték. Az angol gallon 4,56 liter, az amerikai gallon 3,785 liter.
Ki-kicsoda
Bárdos Benjámin
1968-ban került a Helvéciai Állami Gazdásághoz, ahol borászként dolgozott. 1972-től a nagyrédei Szőlőskert Mg. Tsz. pincevezetője, majd az 1982-es részvénytársasággá történő átalakulást követően borászati igazgató. A Szőlőskertek Rt.-ben betöltött tisztsége
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,