Lexikon
Félédes
Édeskés bor.
Felfordult bor
Megtörött vagy megerjedt, tisztaságát, esetleg színét vesztett bor.
Félszáraz
Kevés cukrot is tartalmazó bor.
Fermentáció
Alkoholos erjedés, melynek során az édes szőlőléből az élesztőgombák a cukortartalomra hatva egy sokkal szárazabb, fanyarabb bort hoznak létre.
Fertály
Negyedakó bor. Lásd. még akó.
Festőbor
Más borok megfestésére is alkalmas bor.
Filoxéra (Viteus vitifolii)
Amerikából származó pusztító szőlőgyökértetű, mely a gyökerekben kóros elváltozást okoz. Az európai szőlők gyökerén kóros sejtburjánzást okoz. A múlt században hatalmas pusztítást végzett Európa szőlőültetvényeiben és hazánkban is, ezért szükségessé vált a szőlőtőkék rezisztens alanyfajtákra történő átoltása.
Finomszesz
Kb. 96 térfogatszázalék alkoholt tartalmazó szesz.
Flanzy-eljárás
Vörösbor-készítési módszer, szén-dioxid térben.
Flaska
Palack.





