Lexikon
Fagyott íz
A megfagyott, majd felengedett szőlőből készült bor kellemetlen íze.
Fajélesztő
Színtenyésztett borélesztő.
Fajtaíz
A bort adó szőlőfajtára jellemző, többnyire növényi, ritkán ásványi jellegű íz.
Fáradtbor
Szénsavtartalmát vesztett, rendszerint lágy, jellegtelen bor.
Farkasalmaíz
A farkasalma illatára emlékeztető kellemes boríz. Többek között a Merlot, és a Cabernet fajtáknak is a farkasalmára hasonlító íze van.
Faszesz
Metil-alkohol, a pektinanyagok enzimes bontásakor keletkezik.
Fátyolos
Nem tükrös, nem tiszta bor.
Fehértörés
Az oxidálódott vas és a foszforsav vegyületének csapadéka által okozott borzavarodás.
Fejabroncs
A hordó két végén található, erős, széles abroncs.
Fejtés
A tiszta bor leszínelése, lefejtése az üledékről, seprőről az egyik tartályból a másikba. Az egyszerűbb borok 2-3, a tartalmasabb borok 4-5 fejtést igényelnek a készre kezelésig.
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Babits László, Ifj.
Az értékesítési munkák mellett egyre magasabb szinten részt vesz a borkészítés folyamatában is.





