Lexikon
Diszacharid
Kettős cukor, mint pl. a szacharóz. A szőlő nem tartalmaz diszacharidot.
Dohos hordó (dohos íz)
Penészes hordó, amitől a bor is penészes (dohos) ízt kap.
Donga
A hordó, kád oldalait alkotó deszka.
Dorni
A boroshordó ajtajába beépített csavar, amivel a hordóajtót a helyére illesztik.
Dugó
A parafa dugó a paratölgy lehántolt héjából készül.
Dugóíz
Hibás dugó-előkészítésből származó, pl. penészes dugótól származó íz.
Duplapasztás
Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.
Ebbulioszkóp
Oldatok forráspont-emelkedését meghatározó készülék.
Ecetbaktériumok
A bor ecetesedését okozó pálcika alakú baktériumok.
Ecetsav
Egészséges borokban az ecetsavtartalom legfeljebb O,5-0,8 g/l. Az ecetesedés a bor legsúlyosabb betegsége.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.





