Lexikon
Diszacharid
Kettős cukor, mint pl. a szacharóz. A szőlő nem tartalmaz diszacharidot.
Dohos hordó (dohos íz)
Penészes hordó, amitől a bor is penészes (dohos) ízt kap.
Donga
A hordó, kád oldalait alkotó deszka.
Dorni
A boroshordó ajtajába beépített csavar, amivel a hordóajtót a helyére illesztik.
Dugó
A parafa dugó a paratölgy lehántolt héjából készül.
Dugóíz
Hibás dugó-előkészítésből származó, pl. penészes dugótól származó íz.
Duplapasztás
Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.
Ebbulioszkóp
Oldatok forráspont-emelkedését meghatározó készülék.
Ecetbaktériumok
A bor ecetesedését okozó pálcika alakú baktériumok.
Ecetsav
Egészséges borokban az ecetsavtartalom legfeljebb O,5-0,8 g/l. Az ecetesedés a bor legsúlyosabb betegsége.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,