Lexikon
Diszacharid
Kettős cukor, mint pl. a szacharóz. A szőlő nem tartalmaz diszacharidot.
Dohos hordó (dohos íz)
Penészes hordó, amitől a bor is penészes (dohos) ízt kap.
Donga
A hordó, kád oldalait alkotó deszka.
Dorni
A boroshordó ajtajába beépített csavar, amivel a hordóajtót a helyére illesztik.
Dugó
A parafa dugó a paratölgy lehántolt héjából készül.
Dugóíz
Hibás dugó-előkészítésből származó, pl. penészes dugótól származó íz.
Duplapasztás
Vörösborkészítés során elválasztják a must egy részét a törkölytől, így kevesebb mustra több színanyagban gazdag szőlőtörköly (szőlőhéj) kerül, megfelelő érleléssel sötétebb vörösbor készíthető.
Ebbulioszkóp
Oldatok forráspont-emelkedését meghatározó készülék.
Ecetbaktériumok
A bor ecetesedését okozó pálcika alakú baktériumok.
Ecetsav
Egészséges borokban az ecetsavtartalom legfeljebb O,5-0,8 g/l. Az ecetesedés a bor legsúlyosabb betegsége.
Ki-kicsoda
Birkás Zoltán
1999-től a családi vállalkozást erősíti. Jelenleg szőlészként, borászként tevékenykedik, valamint kereskedelmi és marketing feladatokat is ellát. 2003-tól az Izsáki borverseny és Izsáki borutca szervezője, valamint 2004 óta az Izsáki Borbarátklub rendezvényeinek





