Lexikon
Csűrölés (zurbolás)
A borkezelőanyagok elkeverése borban, kivételesen vízben. A folyadékot vékony sugárban az egyik edényből a másikba öntik.
Cukor-sav arány
A must cukor- és savtartalmának aránya.
Cukortartalom
A borokat a cukortaltalom függvényében az alábbi kategóriákba sorolják a bortörvény szerint.
- Száraz: 45 g/l
Cukrozás
A must cukortartalmának növelése szacharóz (répacukor, nádcukor) hozzáadásával a nagyobb alkoholtartalom kinyerése végett. a bor cukrozása hazánkban tilos. vissza a lap tetejére
Darabban lévő bor (darabban tartás)
A nem teljesen tele töltött hordóban levő (tartott) bor.
Darabíz (levegőíz)
Borhiba. A darabban tartott borok oxidációja során az alkohol egy része aldehiddé oxidálódik.
Degorzsálás
A pezsgő seprőjének kilövetése.
Dekantálás
A tiszta bor leszívása vagy óvatos leöntése az üledékről.
Dekolor
Színtelenítő aktív szén.
Demi doux (francia, ejtsd: dömi du)
Félédes.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.





