Lexikon
Száraz
Cukrot nem, vagy nagyon keveset tartalmazó bor.
Száraz cukrozás
Répacukor musthoz való hozzáadása víz felhasználása nélkül.
Szaturálás
Gáz elnyeletése folyadékban. Például habzóbor készítésénél szén- dioxidot nyeletnek el a borban.
Szediment
Üledék.
Szén-dioxid
Színtelen, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz. Egy liter must erjedésekor 40-45 liter szén- dioxid gáz keletkezik. Belélegzése az emberi szervezetre káros, 30 százalék feletti CO2 koncentráció azonnali halált okoz.
Szén-dioxidos áztatás
Borkészítési eljárás, melynek során a szőlőszemeket préselés nélkül, lezárt tartályban, szén-dioxid hozzáadásával erjesztik.
Színbor
A feltárt cefre sajtolás nélkül nyert mustjából erjedt bor.
Színelés
Az ülepítéssel megtisztított must vagy bor elválasztása, lefejtése az üledékről.
Színtelenítés
Aktív szénnel történő színtelenítő eljárás. Hibás borok színét kezelik ezzel az eljárással.
Szivárgás
Az erjesztőtartályból kiszivárogtatnak valamennyi folyadékot, hogy az így kapott bor koncentráltabb legyen.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,