Lexikon
Pektin
A szőlő egyik poliszacharidja. A borban folyamatosan elbomlik. A pektin bomlásakor más anyagok keletkezése mellett metil-alkohol is keletkezik.
Penészíz
A rothadt szőlőből készült bor íze, gyakrabban azonban penészes eszközöktől, főleg penészes hordótól kap ilyen ízt a bor.
Perlit
Riolitos kőzet, őrleményét a borászatban szűrőanyagként használják.
Peronoszpóra
A szőlőtőkék gombás megbetegedése.
Pezsgőszínű bor
A kék héjú szőlőkből gyors sajtolással kinyert mustból készített bor. Színe világos, a hagymára emlékeztető.
pH
A must és a bor savanyúságát, savasságát mutatja és fontos hatással van a bor későbbiek során kialakuló szín intezitására és érési képességére. A kémiai értelemben vett pH-érték: a hidrogénion- koncentráció negatív logaritmusa. A bor pH értéke nagyban függ a bor savainak összetételétől, mennyiségétől. Fehérborok pH- ja 2,9 - 3,9 között mozog, a vörösborok pH- ja 3,2 - 3,6 közé esik. A nagyobb pH- értékű borok lágyabbak, a kisebb pH- jú borok keményebbek (a víz pH értéke 7 körül mozog).
Pimpós bor
A borvirágos bor.
Pince
Részben, vagy teljesen föld alatti, vagy hegyoldalba vájt, bortárolásra használt viszonylag állandó hőmérsékletű építmény.
Pincemester
A borospince szakképzett kezelője, vezetője.
Pinceszer
Borospincék sora.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Monyók József
A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint





