Lexikon
O.B.I.
Országos Borminősítő Intézet.
O.I.V.
Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal 1924- ben alakult, Magyarország is alapító tagja.
Óbor
Egy évnél idősebb bor.
Oltás
Szőlőtermesztési technológia, melynek során az egyik szőlő növényt a másikra oltják. Oltani általában a filoxérának ellenálló alanyfajtára szokás.
Opálos bor
Áteső fényben opalizáló, kissé zavaros bor.
Ordas bor
Befülledt, szénsavat tartalmazó bor.
Ordináré bor
Közönséges, egyszerű vagy silány minőségű bor. A silányabb tokaji borokat is nevezik így.
OWC
Borárverések, aukciók katalógusaiban gyakran előforduló betűszó, amely eredetileg az angol original wooden case rövidítés és a fa karton csomagolásra utal.
Oxidált bor
Oxidációs folyamatokon átesett, túlzottan is oxidálódott bor.
Oxidatív bor
Levegő jelenlétében érlelt bor, pl. az aszú. E bortípusban kevesebb eredeti gyümölcsösséget találunk, mint a reduktív borokban.
Ki-kicsoda
Áts Károly
1979-1983 Soós István Borászati Szakközépiskola, Budafok. 1984-1988 Kertészeti Egyetem Borászati Kar, Üzemmérnöki diploma, Budapest. 1988-1994 Tokaj Kereskedőház: gyakornok, pincevezető helyettes, pincevezető. 1994-től Royal Tokaji Boszászati Zrt., főborász.
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,
Bodó Judit
Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve





