Lexikon
Klasszikus pezsgőkészítés
A hagyományos pezsgőkészítési módszer. A pezsgő palackban erjed, és a seprőjén érik.
Kocsányíz
A zöld kocsányoktól eredeztethető borhiba.
Koncentráció
Borkészítési eljárás, melynek során az erjesztést megelőzően az összes víz távozik a mustból. Harmónikus borok készítésénél a mustot először be szokták állítani.
Kontrakció
Térfogatcsökkenés például az erjedés során, vagy a folyadékok elegyítésekor. (A bor erjedésénél a kontrakció körülbelül: 0,5 százalék).
Korcsolya (hordókorcsolya)
A szállítóhordók fel- és lerakására használt két végén vasalt fagerenda.
Kóser bor
A zsidó vallás előírásai szerint elkészített bor.
Kotyogó
Az erjesztőedény nyílására helyezett, vízzel töltött eszköz, amelyen át távozik a szén-dioxid, de az eszköz garantálja a levegő kizárását az erjesztőedényből.
Kovaföld
Szűrőanyag. A kovaalgák porózus, üreges váza.
Könnyű bor
Közepes mennyiségű szeszt tartalmazó, általában száraz bor.
Körfejtés
A keverés céljából a tartályból kiszivattyúzott bort ugyanabba a tartályba "fejtik" vissza.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,