Lexikon
Cankó
Másodtermésből származó, többnyire silány minőségű bor.
Causses
A Franciaország délnyugati részén fekvő meszes fensíkokra használt helyi kifejezés.
Cefre
Zúzott, esetleg erjedő vagy erjesztésre előkészített gyümölcs (szőlő).
Chai
Francia kifejezés a különösképpen Bordeauxban található hordós bor tárolására használt épületek jelölésére.
Champagne-fleute (francia, ejtsd: sanpany-flőte)
Karcsú, hosszú szárú pezsgőspohár.
Chaptalozás (chaptalizálás)
Cukor hozzáadása musthoz (víz nélkül!), a bor szesztartalmának növelése végett, Chaptal francia vegyész - Napóleon miniszterének - eljárása szerint.
Chateau
Francia kifejezés a többnyire kastélyok körül megtalálható szőlőültetvényekre, birtokokra. Ezek a birtokok nem tartoznak mindíg egybefüggő területek. A bor feldolgozása többnyire helyben történik.
Citromsav
A bor egyik természetes szervessav alkotóeleme.
Cladosporium cellare (régebben Rhacodium cellare)
Nemes pincepenész. Megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú pincében szaporodik el, ezzel jelzi a jó pincét.
Clairet
Könnyű, világospiros bordeaux-i bor.
Ki-kicsoda
Romsics László
1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Blum János
1970-es évek elején édesapjával kezdett el borral foglalkozni. Ekkor még egy pincével rendelkeztek a villánykövesdi pincesoron, ahová már az 1980-as évek elején kisebb csoportokat fogadtak. Igaz, ebben az időben még csak fennállókádakhoz támaszkodva,





