Lexikon
Csiger (lőre)
A vízzel kiáztatott szőlőtörköly levéből erjesztett, borszerű ital.
Csin
A hordódongákon a fenék beillesztésére szolgáló vájat.
Csobolyó
Hordozható, lapos hordócska. Ivóedény.
Csöbör (cseber)
Egyfülű, vödör alakú edény. Űrmérték is: a pozsonyi csöbör 13,4 liter, az erdélyi és dunántúli csöbör kb. 42 liter.
Csömöszöl
A szőlőszemeket sajtolás előtt összezúzza vagy az erjedő cefrében a szilárd részeket - az ecetesedés elkerülése végett - a folyadék felszíne alá gyömöszöli.
Csuma
A szőlőkocsány népies megnevezése.
Csutora
Kulacs.
Csűrölés (zurbolás)
A borkezelőanyagok elkeverése borban, kivételesen vízben. A folyadékot vékony sugárban az egyik edényből a másikba öntik.
Cukor-sav arány
A must cukor- és savtartalmának aránya.
Cukortartalom
A borokat a cukortaltalom függvényében az alábbi kategóriákba sorolják a bortörvény szerint.
- Száraz: 45 g/l
Ki-kicsoda
Árvay Angelika
A családjának mindig is volt kis darabnyi szőlője (az első 450 tőkét nászajándékba kapták a szülei), így már gyerekként is sokat dolgozott a területeken. Nem volt könnyű munka, így eleinte nem tiltakozott, amikor édesapja igyekezett más pályára irányítani,
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,