Lexikon
Bólé
Gyümölcsből és borból, esetleg más szeszes italból, pezsgővel vagy szódavízzel készített hideg ital.
Bonifikatőr
Javítóanyag. Tulajdonképpen ízesítésre szolgáló, főleg növényi kivonat.
Bor
A bor szőlőből készülő alkoholtartalmú ital. A szőlőszemekből kipréselt must alkoholos erjedésével készül. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén szüretelik, az aszúszőlőt később.Fehér borÁltalában fehér, kisebb mértékben kevés festőanyagú vörös szőlőfajtákból, előzetes erjesztés nélkül, azonnali sajtolással vagy taposással nyert bor. Feltehetően a 15. századig Magyarországon csak fehér bort készítettek. Színe a benne levő [...]
Boranya
Az első fejtéskor visszamaradó borseprő népies neve.
Borbetegségek
Mikroorganizmusok okozta rendellenes borhibák. Legsúlyosabb, az ecetesedés.
Borbölcső
Dekantáló, borkitöltő eszköz. Üledéket, főleg kicsapódott színanyagot tartalmazó, fekve tárolt vörösborok tálalásakor használt eszköz.
Borcooler
Borból készült, kisebb alkoholtartalmú ital.
Borcsiszár
Olyan borkereskedő, ki üzletét nem éppen lelkiismeretesen folytatja és vevői hiszékenységét szivesen kihasználja.
Borház
Borkészítésre és tárolásra szolgáló, föld feletti épület.
Borhibák
A bor nem élőlények által okozta rendellenes elváltozásai.
Ki-kicsoda
Monyók József
A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint





