Lexikon
Bólé
Gyümölcsből és borból, esetleg más szeszes italból, pezsgővel vagy szódavízzel készített hideg ital.
Bonifikatőr
Javítóanyag. Tulajdonképpen ízesítésre szolgáló, főleg növényi kivonat.
Bor
A bor szőlőből készülő alkoholtartalmú ital. A szőlőszemekből kipréselt must alkoholos erjedésével készül. Az éves csapadékmennyiség határozza meg a szőlőtermés (és így a bor) mennyiségét, a napsütéses órák száma pedig a cukorfokot. A szőlőt általában szeptember végén szüretelik, az aszúszőlőt később.Fehér borÁltalában fehér, kisebb mértékben kevés festőanyagú vörös szőlőfajtákból, előzetes erjesztés nélkül, azonnali sajtolással vagy taposással nyert bor. Feltehetően a 15. századig Magyarországon csak fehér bort készítettek. Színe a benne levő [...]
Boranya
Az első fejtéskor visszamaradó borseprő népies neve.
Borbetegségek
Mikroorganizmusok okozta rendellenes borhibák. Legsúlyosabb, az ecetesedés.
Borbölcső
Dekantáló, borkitöltő eszköz. Üledéket, főleg kicsapódott színanyagot tartalmazó, fekve tárolt vörösborok tálalásakor használt eszköz.
Borcooler
Borból készült, kisebb alkoholtartalmú ital.
Borcsiszár
Olyan borkereskedő, ki üzletét nem éppen lelkiismeretesen folytatja és vevői hiszékenységét szivesen kihasználja.
Borház
Borkészítésre és tárolásra szolgáló, föld feletti épület.
Borhibák
A bor nem élőlények által okozta rendellenes elváltozásai.
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,