Lexikon
Antocianinok
						                       
                        
                           
                        
                                    Növényi színanyagok. Ibolya, kék és vörös színűek lehetnek. A kék és piros szőlők színanyagait soroljuk ebbe a színanyag csoportba. Egy-egy szőlőfajta az antocianinokat keverve tartalmazza.                                  
                                                      Anyaélesztő
						                       
                        
                           
                        
                                    Must, bor, pezsgő stb. erjesztésére használt, sok élesztősejtet tartalmazó szuszpenzió.                                  
                                                      Anyaszőlő
						                       
                        
                           
                        
                                    A szőlőfajták keresztezésénél azt a fajtát nevezik így, amelynek termőjét használták fel a mesterséges termékenyítésre. Nehogy az öntermékenyítés beálljon, az anyaszőlőből a porzókat, mielőtt bennük a hímpor kifejlődne, kivágják, ún. kiherélik.                                  
                                                      Anyatelep
						                       
                        
                           
                        
                                    Olyan szőlőterület, mely kizárólag vesszőnyerésre való.                                  
                                                      Anyatőke
						                       
                        
                           
                        
                                    Az olyan szőlőtőke, mely valamely fajta tulajdonságait tisztán mutatja, s mint ilyen a fajta továbbszaporítására szolgál. Sokszor az ilyen tőkék művelésénél a szőlőtermés gondja háttérbe szorul s helyette a gazda főként arra ügyel, hogy a vesszőtermelés sikerüljön.                                  
                                                      Apadás
						                       
                        
                           
                        
                                    Az a folyamat, amikor pl. a bor párolgás miatt veszít a mennyiségéből. Átlagos nedvességtartalmú pincében, kisméretű fahordókban a havi átlagos apadás 0,05-0,2%. Száraz pincében a havi párolgási veszteség elérheti a 0,4%-ot is.                                  
                                                      Apaszőlő
						                       
                        
                           
                        
                                    A szőlőfajok keresztezésénél azt a fajtát nevezik így, amelynek hímporát mesterséges termékenyítésre használták.                                  
                                                      Aperitif
						                       
                        
                           
                        
                                    Étvágygerjesztő ital. Ezek lehetnek akár a száraz, kemény borok, akár a száraz (nyers) pezsgők.                                   
                                                      Aprószőlő (töpötszőlő)
						                       
                        
                           
                        
                                    Szőlőfajta, mely megaszalva árucikket képez; az e fajta szőlő (Vitis vinifera apyrena) magvatlan bogyókat terem s különösen a jóni szigeteken termesztik. A szemeket aug. végén szedik le, s szabad ég alatt megaszalják, mire szép időben 8-10 nap, esősben pedig 3-4 hét szükséges. Aszalás után a bogyókat száraiktól elválasztják, falazott üregben szorosan összetömik, s a levegő behatásától tökéletesen megóvják. A szállítás nagy hordókban és csomagokban történik.                                  
                                                      Arab mézga
						                       
                        
                           
                        
                                    (lat. Gummi Arabicum) Többféle akácfának (Acacia) belsejéből kiszivárgó bomlástermék, mézga. Hason nevek: akácmézga, szenegál mézga, stb. Mai változata a borászatban stabilizáló szer.                                  
                                                      Ki-kicsoda
   
                        Bodó Judit               
                        Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve                      
                        
                 
                        
                                        
                        Balaton borrégió»
                        Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Duna borrégió»
                        Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Magyarország borrégió»
                        Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Felső-Pannon borrégió»
                        Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Pannon borrégió»
                        Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,                     
                    
                                
            
                    
                
					                    	
                        	
                        
                                        
                        Tokaj borrégió»
                        Tokaji borvidék,                     
                    
                                
            
            









