Lexikon
Származás: Portugál, egyes szakemberek szerint osztrák.
Tőke:
Közepes fejlődésű, kissé elterülő vesszőket nevel.
Fürt:
Középnagy, vállas, közepesen tömött.
Bor:
Fajtajelleges, szép színű, finom csersavtartalmú.
Elterjedés:
Egri, Villányi, Szekszárdi, Hajós-Bajai borvidékek.
Származás: Szegedi Sándor és munkatársai állították elő a Zala gyöngye és a G1ória Hungariae x Erzsébet királyné emléke keresztezésével.
Tőke: Ta1aj iránt nem igényes, kissé fagy- és szárazság érzékeny; gombás megbetegedéseknek jól ellenáll, nem rothad, jól szállítható.
Fürt: Ágas, laza, középnagy; a bogyó megnyúlt, sárga, nagy, nem mintázott, hamvas; húsa ropogós; íze muskotályos; héja vastag , szívós.
Bor: Csemegeszőlő.
Elterjedés: Kizárólag hazánkban termesztik, népszerűsége nő.
Származás: Rajna melléke.
Tőke: Erős növekedésű, közepes számú, mereven felálló, hengeres vesszőt nevel.
Fürt: Kicsi, hengeres vagy kissé kúpos, gyakran szabálytalan alakú, tömött.
Bor: Finom illatú és zamatú. Általában kemény, savai azonban finomak, nagy extrakttartalmú.
Elterjedés: Hajós-Bajai, Etyek-Budai, Balatonfüred-Csopaki, Nagy-Somlói borvidékek.
Származás: Németország.
Tőke: Erős növekedésű, kevés számú, félmereven álló vesszőt nevel.
Fürt: Középnagy, vállas, tömött.
Bor: Fajtajelleges, mustjából többnyire reduktív típusú, gyorsan fejlődő bort készítenek.
Elterjedés: Mátrai, Balatonfüred-Csopaki, Móri, Ászár-Neszmélyi, Zalai borvidékek.
Származás: Valószínűleg Elő-Ázsiából.
Tőke: Középerős, félmereven álló, feketén pontozott vörösesbarna vesszőt nevel.
Fürt: Hengeres vagy vállas, tömött.
Bor: Finom illatú és zamatú, az Ottonel muskotályénál savasabb.
Elterjedés: Balatonboglári, Tokaji borvidékek.
Származás: Franciaország.
Tőke: Fekvés iránt igényes, talajban nem válogatós, mérsékelten fagytűrő, szárazságtűrő, rothadásra közepesen érzékeny, kifejezetten zöldmunka igényes.
Fürt: Vállas, tömött, kicsi; a bogyó gömbölyded, zöldessárga, kicsi, pontozott, alig hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze közömbös; héja középvastag, szívós.
Bor: Bora különleges illatú és zamatú, tüzes, testes, harmonikus minőségi fehérbor.
Elterjedés: Szinte az egész világon elterjedt.
Származás: A Shiraz (syrah) perzsa eredetű, Európába Franciaország közvetítésével került nemes szőlőfajta, amelyből a jellegzetesen ribizke és keserű csokoládé illatú vörösbor készül, amely világszerte leginkább Kalifornia, Dél-Afrika és Ausztrália bortermelői révén vált ismerté.
Származás: Mathiasz János állította elő az Erzsébet királyné emléke és a Csaba gyöngye keresztezésével.
Tőke: Talaj és fekvés iránt igényes, fagyra és túlterhelésre érzékeny, rothadásra hajlamos, túlérve kellemetlen ízű.
Fürt: Vállas, tömött, nagy; a bogyó megnyúlt, nagy, sárga, gyéren pontozott, alig hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze muskotályos; héja középvastag, olvadó.
Bor: Csemegeszőlő, nem készítenek bort belőle.
Elterjedés: Európában több helyen is termesztik, az utóbbi időben népszerűsége hazánkban rohamosan csökken.
Származás: Franciaország.
Tőke: Középerős, vesszői vékonyak, lilásszürkék, hamvasak.
Fürt: Kicsi, hengeres, nagyon tömött.
Bor: Harmonikus, testes, íz-, zamat- és extraktgazdag, finom savú.
Elterjedés: Badacsonyi, Balatonfelvidéki, Mátrai borvidékek.
Származás: Szegedi Sándor, Esik Andrásné és Rigó Sándorné állította elő a Seyve Villard 12375 és az Olimpia fajták keresztezésével.
Tőke: Fekvés s talaj iránt nem igényes, viszonylag fagytürö, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenálló.
Fürt: Vállas, nagy, laza; a bogyó megnyúlt, nagy, rózsaszín, kissé pontozott, hamvas; húsa ropogós, leves, húsos; íze semleges; héja vastag, szívós.
Bor: Csemegeszőlő.
Elterjedés: Kizárólag hazánkban, igen kis területen termesztik.