Palatina

Származás: Kozma Pál, Sz. Nagy László és Urmányi Márta állította elő a Seyve Villard 12375 és a Szőlőskertek királynője muskotály keresztezésével.

Tőke: Talaj és fekvés riant nem igényes, viszonylag fagytűrő, gombás megbetegedéseknek közepesen áll ellen, kevésbé rothad, zöldmunka igénye közepes, jól szállitható.

Fürt: Állas, középnagy, laza; a bogyó megnyúlt, középnagy, zöldessárga, pontozott, hamvas; húsa húsos, ropogós; íze muskotályos; héja középvastag, kissé szivós.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Kizárólag hazánkban termesztik egyre növekvő népszerűséggel.

Pannónia kincse

Származás: Poczik Ferenc állította elő a Szőlőskertek k.m. és a Cegléd szépe keresztezésével.

Tőke: Talajra kevésbé, fekvésre érzékeny, mérsékelten fagytűrő, a szárazságot elviseli, peronoszpórára, lisztharmatra és túlterhelésre érzékeny.

Fürt: Ágas vagy vállas, laza, nagy; a bogyó megnyúlt , nagy, fehéressárga, gyéren pontozott, alig hamvas; húsa ropogós, húsos; íze közömbös; héja középvastag, közepesen erős.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Kizárólag hazánkban termesztik.

Pinot noir

Származás: francia eredetű, világfajta borszőlő

Tőke:

Legjobb minőségét meszes talajon adja.

Fürt:

A fürt átlag tömege 70-90g. Sötét színűek és a fenyőfa tobozára emlékeztető alakúak.

Bor:

A bor kellemes, harmonikus, rubin-piros színű, igen keresett fajta. Ha rosszul színeződik, 5-10% festékszőlőt adnak hozzá. Franciaországban fehér pezsgő készítésére is használják.

Elterjedés:

Elterjedt az egész világon, a hűvösebb éghajlatú régiókban.

Portugiser

Származás: Portugál, egyes szakemberek szerint osztrák.

Tőke:

Közepes fejlődésű, kissé elterülő vesszőket nevel.

Fürt:

Középnagy, vállas, közepesen tömött.

Bor:

Fajtajelleges, szép színű, finom csersavtartalmú.

Elterjedés:

Egri, Villányi, Szekszárdi, Hajós-Bajai borvidékek.

Pölöskei Muskotály

Származás: Szegedi Sándor és munkatársai állították elő a Zala gyöngye és a G1ória Hungariae x Erzsébet királyné emléke keresztezésével.

Tőke: Ta1aj iránt nem igényes, kissé fagy- és szárazság érzékeny; gombás megbetegedéseknek jól ellenáll, nem rothad, jól szállítható.

Fürt: Ágas, laza, középnagy; a bogyó megnyúlt, sárga, nagy, nem mintázott, hamvas; húsa ropogós; íze muskotályos; héja vastag , szívós.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Kizárólag hazánkban termesztik, népszerűsége nő.

Ki-kicsoda

Romsics László
Romsics László 1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben
Babits László, id.
Babits László, id. A technikum elvégzése után a Magyar Állami Pincegazdaság Tolcsvai üzemegységében dolgoztott gyakornokként, majd a későbbiekben pincemesterként. 1973-1980 között, az egyetem elvégzése után az olaszliszkai TSZ-ben dolgozott szőlőtermesztési ágazatvezetőként.1980-tól