Lexikon
Származás: Bár nevét a dél-tiroli Traminról kapta, egyes kutatások szerint francia eredetű, mások Észak-Görögországból származtatják.
Tőke: Középerős növekedésű, sűrű vesszőzetű.
Fürt: Kicsi, szabálytalan alakú, tömött vagy közepesen tömött.
Bor: Fajtajelleges, kellemes illatú, fűszeres zamatú, lágy, finom bor.
Elterjedés: Pannonhalmi, Mátrai, Egri, Móri borvidékek.
Származás: Csizmazia József és Bereznai László állította e1ő, a Seyve Villard 12375 és a Csaba gyöngye keresztezésével.
Tőke: Fekvés és talaj iránt nem igényes, a szárazságot közepesen tűri, fagytűrő, peronoszpóra ellen toleráns, lisztharmatra érzékeny, kevésbé rothad, zöldmunka igénye közepes.
Fürt: Ágas, laza, nagy; a bogyó megnyúlt, zöldesfehér, középnagy, hamvas, mintázatlan; húsa ropogós, húsos; íze közömbös; héja középvastag, közepesen szívós.
Bor: Bora jellegzetes illatú s zamatú, diszkréten illatos, viszonylag lágy karakterű, asztali bor.
Elterjedés: Magyarország, termőterülete az utóbbi években nagy mértékben csökken.
Származás: Király Ferenc állította elő az Ezerjó és Bouvier keresztezésével.
Tőke: Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, fagytűrése közepes, szárazságtürö, rothadásra kissé érzékeny, kevés zöldmunkát igényel.
Fürt: Vállas, középnagy, tömött; a bogyó gömbölyű, középnagy, irgászöld, nem mintázott, hamvas; húsa puha, leves, íze közömbös; héja középvastag, szívós.
Bor: Bora illatos, harmonikus, savas karakterű, de finom savakkal rendelkező, minőségi fehérbor.
Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik.
Származás: Király Ferenc állította elő az Ezerjó és a Bouvier keresztezésével.
Tőke: Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, közepesen fagytürö, rothadásra kevésbé hajlamos, viszonylag szárazság tűrő.
Fürt: Állas, kissé laza, középnagy; a bogyó megnyúlt, kicsi, sárga, kissé hamvas; húsa puha, leves; íze közömbös; héja vékony, közepesen szívós.
Bor: Bora az évjáratok többségében illatban, savakban gazdag de lágyulásra kissé hajlamos, savai finomak, minőségi fehérbor.
Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik.
Származás: Feltehetően osztrák fajta.
Tőke: Fekvés és talaj iránt igényes, közepesen fagytürö, szárazságra érzékeny, rothadásra mérsékelten hajlamos, zöldmunka iránti igénye közepes.
Fürt: Ágas vagy vállas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyded, zöldesfehér, kicsi; pontozott, alig hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze semleges; héja középvastag, szivós.
Bor: Bora kellemes illatú, gyakran fűszeres zamatú, tüzes, általában harmonikus, néha kissé kemény minőségi fehérbor.
Elterjedés: Fő termőterülete Ausztria és Csehország, hazánkban kizárólag a Soproni borvidéken termesztik.
Származás: Ausztria.A Kékfrankos és a Szent Lőrincz fajták keresztezésével Ausztriában a klosterneuburgi iskola igazgatója - Fritz Zweigelt - nemesítette 1920-ban,mely Ausztriában Rotburger néven terjedt el.
Tőke: Közepes növekedésű, ritka vesszőzetű.
Fürt: Középnagy vagy nagy, vállas, nagyon tömött bőtermő fajta, így hozamkorlátozás révén lesz igazán különleges.
Bor: Jó minőségű, csersavban gazdag, harmonikus.
Elterjedés: Soproni, Mátrai, Csongrádi, Szekszárdi borvidékek.