Ezerfürtű

Származás: Kurucz András és Kwaysser István állította elő, a Hárslevelű és a Piros tramini keresztezésével.

Tőke: Talajra nem, de fekvésre érzékeny, tőkepusztulásra hajlamos, rothadásra, túlterhelésre és szárazságra érzékeny, fagytűrése közepes.

Fürt: Vállas, középnagy, tömött; a bogyó: gömbölyű, kicsi, sárga, pontozott, hamvas, húsa puha, leve színtelen, íze közömbös, héja vékony és szívós.

Bor: Bora semleges ízű, alkoholban gazdag, harmonikus, savai finomak, de lágyulásra hajlamosak, fekvéstől és terheléstől függően bora asztali vagy minőségi bor.

Elterjedés: Kizárólag Magyarországon, csökkenő jelentőségű.

Ezerjó

Származás: Magyarország.

Tőke: Erős növekedésű, kevés számú vesszőt nevel.

Fürt: Középnagy, vállas, tömött középérésű.

Bor: Alkoholban gazdag, kemény, kissé fanyarkás ízű.

Elterjedés: Móri, Kunsági, Ászár-Neszmélyi borvidékek.