Teréz

Származás: Szegedi Sándor, Esik Andrásné és Rigó Sándorné állította elő a Seyve Villard 12375 és az Olimpia fajták keresztezésével.

Tőke: Fekvés s talaj iránt nem igényes, viszonylag fagytürö, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenálló.

Fürt: Vállas, nagy, laza; a bogyó megnyúlt, nagy, rózsaszín, kissé pontozott, hamvas; húsa ropogós, leves, húsos; íze semleges; héja vastag, szívós.

Bor: Csemegeszőlő.

Elterjedés: Kizárólag hazánkban, igen kis területen termesztik.

Tramini

Származás: Bár nevét a dél-tiroli Traminról kapta, egyes kutatások szerint francia eredetű, mások Észak-Görögországból származtatják.

Tőke: Középerős növekedésű, sűrű vesszőzetű.

Fürt: Kicsi, szabálytalan alakú, tömött vagy közepesen tömött.

Bor: Fajtajelleges, kellemes illatú, fűszeres zamatú, lágy, finom bor.

Elterjedés: Pannonhalmi, Mátrai, Egri, Móri borvidékek.

Ki-kicsoda

Monyók József
Monyók József A Monyók Pincészet a régi Tokaj-hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben. A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik –melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint
Romsics László
Romsics László 1992-1993 között a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet technológusa, majd 1994-től főborásza és igazgató helyettese. 1995-től a Hungarovin Rt.-nél dolgozott technikusként, 2001-től Hungarovin Rt, későbbiekben