Lexikon
Származás: Csizmazia József és Bereznai László állitotta elő a Seyve Villard 12286 és a Kékmedoc keresztezésével.
Tőke: Talaj és fekvés iránt nem igényes, gombás megbetegedéseknek viszonylag ellenáll, nem rothad, fagytűrö, szárazságra közepesen érzékeny.
Fürt: Vállas, tömött, középnagy; a bogyó gömbölyű, kék, kicsi, nem mintázott, hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze közömbös; héja vékony, olvadó.
Bor: Bora kissé lágy, jellegzetes zamatú asztali bor, rozé bora elfogadható minőségű.
Elterjedés: Kizárólag Magyarországon termesztik.
Származás: Nem ismert.
Tőke: Fagyérzékeny, de az aszályt jól tűri.
Fürt: Igen nagy, vállas, közepesen tömött, a fürtkocsány hosszú, középvastag és szívós.
Bor: Csemegeszőlő.
Elterjedés: Nincs adat az elterjedéséről.
Származás: FranciaországA szőlőfajta elnevezése a francia merle, merleau, jelentése: „feketerigó” szóra vezethető vissza. Az elnevezés feltételezett háttere, a szőlő bogyóinak szép sötét színe, illetve egy másik magyarázat szerint az, hogy a feketerigó igen kedveli ezt a szőlőfajtát.
Tőke: Középerős, mereven álló vesszőzetű.
Fürt: Kicsi, vállas, laza.
Bor: Általában mélyvörös, telt, sajátos, zamat- és íz gazdag, fekete ribizlis, szilvás tónusú, bársonyosan savas, gyorsan fejlődő, száraz minőségi vörösbor. A késői szüretelésű szőlőből finom illatú és zamatú, a fajta minden szépségét hordozó kiváló bor lesz. Illatában és ízében gyakran a cseresznye-, az eper- és málna-aroma érezhető, néha zöldségek (olíva, gomba), a föld (humusz, fű) és fűszerek (tea, eukaliptusz, menta, oregánó, rozmaring, kakukkfű) illata is felfedezhető.[12] A hosszabb hordós érlelést vaníliás, túlérett kék szilvára hasonlító zamattal hálálja meg. Tölgyfa hordós érleléssel karamell, csokoládé, kávébab ízjegyek is megjelennek. Hosszan eltartható, olykor 10-15 év múltán is kiváló minőségű bor marad.
A gasztronómiában minden ételtípus kitűnő kiegészítője az érett sajtok, így a kék sajt kivételével, melyek elrontják a bor gyümölcsös harmóniáját.
Elterjedés: Világszerte 200 000 hektáron termesztik,melynek felét Franciaország teszi ki, hazánk hatodik legelterjedtebb vörösborszőlője. Soproni, Egri, Hajós-Bajai, Villányi, Balatonboglári borvidék.