Lexikon
Arak
Színtelen vagy gyengén sárgás színű szeszes ital, mely Elő- és Hátsó-Indiában és Jávában többnyire rizsből készül. Néha egyedül csak a kókuszpálma nedvéből állítják elő; különben pedig előállításának rendes módja az, hogy a rizs keményítő lisztje forrás közben cukorrá alakul, ebből a kierjedt alkoholt lepárolják s egy, néha kétszeres tisztítás után előáll a tiszta, színtelen és minden idegen íztől mentes 50-55 százalékos Arak. Tágabb értelemben a tiszta desztillációk egy csoportjának általános elnevezése, melyet országtól függően rizsből, cukornádból [...]
Arancite
(ejtsd csi ), erős olasz bor, Sziciliának Trapáni vidékéről; 17.5% alkohol-tartalma van.
Arrak
Lásd. arak.
Artemisia absinthium
Lásd. abszint.
Aszúeszencia
Az aszúk között a legmagasabb minőségi borkategória. Minimum 6 puttonyos aszúnak felelnek meg beltartalmi értékei, de általában jóval magasabbak. A kiválogatott aszúszemekből, önsúlyától kicsorduló színlé. Egy puttony (28-30 l) aszúszemből általában 1-1,5 l eszencia csorog ki.
Aurum
Narancsos ízű, brandy alapú likőrfajta. Ismert olasz, illetve kelet-oroszországi változata.
Averna
Szicíliai likőrspecialitás, amelynek titkos receptjét szerzetesek állították össze, több mint 200 évvel ezelőtt. Jellegzetes édes-keserű íz-harmóniáját gyógynövények és gyökerek eszenciáinak gondos elegyítése eredményezi.
Ki-kicsoda
Babits László, id.
A technikum elvégzése után a Magyar Állami Pincegazdaság Tolcsvai üzemegységében dolgoztott gyakornokként, majd a későbbiekben pincemesterként. 1973-1980 között, az egyetem elvégzése után az olaszliszkai TSZ-ben dolgozott szőlőtermesztési ágazatvezetőként.1980-tól
Bock József
A Pécsi Zippernovszki Károly gépipari technikumban tanulta ki a lakatos szakmát. 1992-ig a Villányi Mezőgépnél dolgozott művezető-gyártáselőkészítő munkakörben.
1958-ban édesapja visszavásárolta azt a szőlőterületet, amely már 1850-ben is a család
Babits László, Ifj.
Az értékesítési munkák mellett egyre magasabb szinten részt vesz a borkészítés folyamatában is.





