Lexikon
Cinzano
A leghíresebb piemonti vermutmárka. A Cinzano prémium vermouth édeskés frissítő ital, amely gyöngéden semleges, sajátos jelleg nélküli, de igen jó minőségű borból készül, ízét és jellegét pedig a különleges, gondosan válogatott (családi titokként kezelt) gyógynövények és fűszerek adják. Bianco - klasszikus vermouth, könnyű, finom aromájú, szalmasárga ital gyümölcsös, lágy, édeskés ízzel. Rosso - intenzívebb, átható aromájú, színe erős borostyánszín. Extra Dry - világos, tiszta színű, citrusos, száraz, frissítő ízzel.
Cobbler
(ejtsd: koblör)Amerikából származó, Európában is meghonosodott hűsítő cukros borital, törött jégdarabokkal és narancs héjjal; szalmasszállal, szívószállal isszák. Legismeretesebb a Sherry-Cobbler.
Cointreau
Narancshéjjal ízesített, színtelen, enyhén kesernyés, édes citruslikőr. A céget a francia Eduard Cointreau alapította 1842-ben. Kétféle narancshéj felhasználásával készítik, a Bigarade keserűnarancs héját szeszben áztatják, míg a szokásos narancshéjat napon szárítják meg. A készítéshez többféle fűszer titkos keverékét is felhasználják. Az ital önálló fogyasztásakor jéggel kell felszolgálni. Koktélokhoz is gyakran használják. Alkoholtartalma 40 %.
Cooler
Kevés alkoholt is tartalmazó, hűsítő ital.
Cujka
Román szilvapálinka.
Curaçao
Narancslikőr, nevét a Curacao-szigetről származó keserű narancsról kapta. Eredetileg Amszterdamban zöld curaçao narancsból borpárlattal és cukorral állították elő. Borpárlat-alapú édes likőr. Több színváltozata ismert: világossárga, vörös, zöld és kék. A színtelen változat neve a Triple Sec. Népszerű koktélalapanyag a változatos színvilága miatt, alkoholtartalma legalább 30%.
Cuvée (Fr. ejst. küvé)
Francia kifejezés, azonos fajtájú, vagy azonos termőhelyű borok házasítása. Más megközelítésben a pezsgő készítése során a másodlagos erjesztésre házasítással összeállított alapbor. A szakmájukat művészi szinten űző borászok gyakran "játszanak" különböző fajtájú, vagy más-más módon érlelt, de egymással harmonizáló borok keverésével. Az eljárás többféle lehet: akár már kezdettől fogva együtt erjeszthetik őket, de lehet csak az érleléskor házasítani a fajtákat. A házasítással egyrészt új ízeket hoznak létre, de szükség esetén az eljárás javít bizonyos [...]
Cynar
Articsóka alapú keserű likőr, amely híg, sötétbarna színű. Főként aperitifként isszák, alkoholtartalma 16%.
Drambuie Cream
Mézzel édesített, főszeres skót whiskylikőr. Alkoholtartalma 40 %.
Eisaucin (német, jégbor)
Megfagyott, vagy fagyos szőlőből nyert borkülönlegesség.
Ki-kicsoda
Bock József
A Pécsi Zippernovszki Károly gépipari technikumban tanulta ki a lakatos szakmát. 1992-ig a Villányi Mezőgépnél dolgozott művezető-gyártáselőkészítő munkakörben.
1958-ban édesapja visszavásárolta azt a szőlőterületet, amely már 1850-ben is a család





