Lexikon
Hol vásároljunk?
A folyamatosan bővülő választék felveti a kérdést, hol érdemes bort vásárolni. A bort nemcsak sokan fogyasztják, hanem sokfelé is árulják. Éppúgy megvásárolható a benzinkútnál, a sarki zöldségesnél, mint a szuper- és hipermarketekben, a nagy bevásárlóközpontokban vagy az elegáns borszaküzletben, ahol esetleg még kóstolásra [...]
Így kerül a bor a palackba
Borkészítésen azt a folyamatot értjük, amelynek során a szőlőből bor lesz. A bor minősége szempontjából döntő a szőlő minősége, mert a pincemester kizárólag jó és egészséges alapanyagból tud jó bort készíteni. Az ültetvények átmeneti gépesítése után a valódi minőségre összpontosító borászatok újra a drága kézi munkát részesítik előnyben. A gyorsabb és olcsóbb, gépesített feldolgozással szemben előnyösebb a pontosság, a növény értő és gyengéd gondozása, a szőlő tényleges érettségi szintjéhez igazodó munka. A minőségi borászatokban nem alkalmaznak [...]
Így tároljuk helyesen
Minden eddiginél több olyan bor kerül a boltokba, amelyeket ha nem is azonnali, de rövid időn belüli fogyasztásra szánnak. A szupermarketből a hűtőbe, és onnan néhány nap múlva az asztalra kerül az ital. Ez nem is okoz gondot. Nincs tehát szükség drága, boltíves pincére. Az egyszerű, hétköznapi borok, amelyek lényege a kellemesen friss íz, minden további nélkül átvészelnek [...]
Mitől jó a bor?
Nehéz kérdés, amire azonban két válasz is van. Először is, a bor minőségét az íz négy kritériuma határozza meg: a gyümölcsös íz, az alkohol-, a sav- és a cukortartalom. Ezek egyensúlya, illetve harmóniája adja a minőséget. Mind a négynek egyensúlyban kell lenni.
A borkészítés tudománya a sav- és a cukortartalom kiegyenlítése. A száraz [...]
Ki-kicsoda
Bakonyi Antal
A borvidék számos nagy borászatánál dolgozott már. Jelenleg a Csányi Pincészet főborásza, termelési igazgatója.
Bodó Judit
Borász-szőlész előélete nem volt. A borral szinte a véletlen útján került kapcsolatba először Olaszországban. Közel 1 évig Dél-Tirolban próbálta 2 kisebb családi pincészetben ellesni a szőlészet-borászat gyakorlati feladatait. 2000-es évjárattól kezdve





