Lexikon
Bailey's Irish Cream
Ír whisky, méz és frissen fejt tehéntej tejszínének keveréke. A tejszín egyébként hűtés nélkül hamar megsavanyodna, és tönkretenné az italt, azonban a whiskey magas alkoholtartalma meggátolja ezt a folyamatot, s így a likőr különösebb hűtést nem igényel, szobahőmérsékleten másfél évig eltartható.
Eredete a hetvenes évek elejére nyúlik vissza, amikor az R & A Bailey cég megalakult. Maga a Baileys krémlikőr 1974 késő őszén került forgalomba Írországban, majd a rákövetkező évben kivitték a nemzetközi piacra is. Megjelenése új kategóriát hozott [...]
Becherovka
Cseh gyógyfüvekkel ízesített keserűlikőr, mely Joseph Becher 1807-ben kidolgozott receptje alapján készült még a közelmúltig Csehországban, a Karlovy Vary-i Becher patika alagsori helyiségeiben. Becher a gyógynövényeket szeszben áztatta, majd a kivonatot vízzel hígította, érlelte, szűrte. Az első időkben csak gyógyszertárakban árusították, de századunk harmincas éveiben már szinte egész Európában ismerték az italt.
Bénédictine
Normandiai konyakalapú gyógyfüves likőr. A XVI. század elején állították elő először a bencés szerzetesek, pontos receptje ma is féltett titok, csak néhányan ismerik. Főként étkezés után fogyasztják, de koktélokhoz is szokták keverni, alkoholtartalma 40%.
Benedictine
Északnyugat-franciaországi Normandiában készített aranysárga növényi és fűszeres keserűlikőr. Nevét a Benedek-rendről kapta. Alkoholtartalma 40 %, kiváló aperitíf. Étkezés után jéggel felszolgálva remek, koktélok alapanyagaként vagy ízesítőként szinte nélkülözhetetlen.
Bikavér
Az egri és a szekszárdi borvidéken engedélyezett vörösbor különlegesség, amelyet több szőlőfajtából készítenek. A bikavért főleg Kadarka, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékoportó szőlőből készítik. Az összes bikavérkészítésre használatos szőlőfajtát a bortörvény vonatkozó paragrafusa szabályozza.
Bitter (bitterbor)
Keserű ízű, nagy alkoholtartalmú aperitif.
Bitter soda
Olyan ízesített ital, amelynek alapanyaga a „Bitter vino”, amelynek részaránya a végtermékben legalább 50 %, amelyhez szén-dioxidot vagy szén-dioxid-tartalmú vizet adnak és esetleg ugyanazokkal a színezékekkel színezik, mint a Bitter vino-t. A termék tényleges alkoholtartalmának legalább 8 térfogatszázaléknak és legfeljebb 10,5 térfogatszázaléknak kell lennie.
Bombo
Rumból, szerecsendióból és cukorból készült Észak-amerikai fűszeres szeszesital.
Borovicska
Szlovák borókapálinka, fenyőpálinka.~ 38-40%-os.
Borpárlat
[...]
Balaton borrégió»
Badacsonyi borvidék, Balaton-felvidéki borvidék , Balatonboglári borvidék , Balatonfüred – Csopak borvidék, Nagy-Somlói borvidék, Zalai borvidék,
Duna borrégió»
Csongrádi borvidék , Hajós-Bajai borvidék, Kunsági borvidék,
Felső-Magyarország borrégió»
Bükki borvidék, Egri borvidék, Mátrai borvidék,
Felső-Pannon borrégió»
Ászár-Neszmélyi borvidék, Etyek-Budai borvidék , Móri borvidék, Pannonhalmi borvidék, Soproni borvidék,
Pannon borrégió»
Pécsi borvidék , Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék, Villányi borvidék,
Tokaj borrégió»
Tokaji borvidék,